23:56 11 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.42
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.71
  A Chinese national flag flutters in the wind in between a high-rise residential and office complex in Beijing, China. (File)

  FMI anunță Paradoxul 2017 – China a devenit pro-globalizare, SUA "anti"

  © AP Photo / Andy Wong
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19701

  Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a făcut, la cumpăna dintre ani, mai multe declarații referitoare la China, SUA și UE.

  BUCUREȘTI, 1 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Lagarde a descris drept 'marele paradox al anului 2017' un fapt inedit: China s-a transformat într-o apărătoare a globalizării.

  Potrivit AgerpresLagarde explică acest lucru prin locul gol lăsat de SUA odată cu abordările anti-globalizare ale preşedintelui Donald Trump.

  Au ajuns Statele Unite la o plafonare a creşterii economice?

  Referindu-se la SUA, şefa FMI a apreciat că această ţară şi-a atins pragul potenţialului maxim de creştere economică, de circa 2%, pe care-l va putea depăşi numai printr-o creştere a productivităţii, ceea ce în opinia ei este 'dificil'.

  Economia "semi-dirijată" a Chinei are, la rândul său, problemele ei.

  Lagarde a reiterat apelurile Fondului ca autorităţile chineze să controleze extinderea acordării creditelor pentru companiile 'care nu sunt întotdeauna solide, unii ajungând să le califice chiar 'zombi''.

  Uniunea Europeană, în special prin zona euro, reprezintă, în viziunea directoarei generale a FMI, o contrapondere la posibilele tendințe hegemoniste pe plan mondial, exercitate de SUA și China.

  Christine Lagarde estimează că zona euro este 'puternic consolidată', faţă de cum era cu un deceniu în urmă, în timp ce moneda euro 'evoluează bine'. Dar a cerut ca uniunea monetară — pe care a descris-o drept 'o creaţie magistrală unică, ce constituie o alternativă faţă de China şi SUA' — să se concretizeze şi în proiecte sociale şi de cooperare în afara Europei.

  Lagarde privește 2018 cu optimism, la nivel global. Ea estimează că în acest an, creşterea economiei mondiale va fi 'mai puternică şi mai bine repartizată' între statele lumii, continuând procesul început după criza economică din anii 2007-2008, consemnează agenţia EFE.

  Tematic

  China introduce buletine de identitate virtuale
  China are șansa să devină, în 2032, prima economie a lumii
  În China, azi începe Anul #TrumpDog
  Scenariul funest pentru Peninsula Coreeană poate fi prevenit de Rusia și China
  Cum să supraviețuiești unui atac nuclear. China își sfătuiește localnicii (FOTO)
  De ce UE nu are un loc la masa marilor puteri, alături de Rusia, SUA și China
  Lovitură prin care China detronează SUA
  China creează arma laser împotriva teroriștilor
  Tagurile:
  FMI, Globalizare, Donald Trump, Christine Lagarde, SUA, China


  Știrile Zilei