15:30 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  North Korean leader Kim Jong Un inspects a long and medium-range ballistic rocket launch drill in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on August 30, 2017

  Presa americană: serviciile au subestimat capacitățile Coreei de Nord

  © REUTERS / KCNA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)
  22060

  Serviciile secrete americane recunosc că au subapreciat capacitățile Coreei de Nord de dezvoltare a armelor nucleare

  BUCUREȘTI, 7 ian — Sputnik. Serviciile speciale americane au recunoscut că au subapreciat posibilitățile Coreei de Nord în dezvoltarea programului nuclear, scrie publicația The New York Times, cu referire la surse guvernamentale și servicii.

  Structurile de informații americane au raportat lui Donald Trump la începutul mandatului acestuia că procesul construcției unor rachete de către Coreea de Nord, care ar fi capabile să lovească SUA, vor durea până la patru ani, ceea ce le va oferi suficient timp pentru a încetini sau întrerupe dezvoltarea armelor nucleare.

  Cu toate acestea, peste jumătate de an Coreea de Nord a testat cu succes bomba cu hidrogen, care este de 15 mai puternică decât bomba lansată asupra orașului Japonez Hiroshima. În afară de aceasta, Phenian, menționează publicația, a demonstrat inițial capacitatea rachetelor nord-coreene de a atinge insula americană Guam, apoi a țărmului Vestic al țării și chiar a Washingtonului.

  Potrivit publicației, incapacitatea serviciilor de a prognoza succesele Phenianului este legată de convingerea că nord-coreenii vor avea nevoie de tot atâta timp pentru construcția rachetelor cât aveau nevoie țările în perioada războiului rece.

  Serviciile speciale nu au luat în considerație capacitatea Coreei de Nord de a obține acces la tehnologiile străine de ultimă oră și nu au atras suficientă atenție asupra testelor de rachetă din 2016 și 2017. Actualii și foștii colaboratori ai administrației și serviciilor consideră că acesta este "una din cele mai grave erori de calcul" a Americii.

  Consilierul pentru securitatea națională, Herbert McMaster, a povestit că Trump nu este îngrijorat de erorile serviciilor speciale și „înțelege că nu există o activitate ideală de informații în ceea ce privește capacități și intenții". Publicația menționează că în prezent președintele se confruntă cu aceeași problemă cu care se confruntau și predecesorii lui, însă are mai puțin timp la dispoziție.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)

  Tematic

  Diplomația rusă: războiul se poate declanșa în peninsula Coreea întâmplător
  Putin nu vine la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud
  SUA planifică să atace Coreea de Nord pentru a stopa programul nuclear - surse
  Marea Britanie: Coreea de Nord se află în spatele atacurilor WannaCry
  Coreea de Sud nu vrea aplicații militare pe teritoriul ei până la încheierea JO
  Garantul Păcii Olimpice: Coreea de Sud îl vrea pe Putin la Pyeongchang
  Documente declasificate: SUA au vrut să atace Coreea de Nord încă în 1994
  Coreea de Sud pune un preț pe capul lui Kim Jong-un. Aflați suma exactă
  Tagurile:
  serviciile speciale, servicii de securitate, servicii de informații, bomba atomică, rachete, arme nucleare, Herbert Raymond McMaster, Donald Trump, Phenian, Washington, Coreea de Nord, SUA


  Știrile Zilei