23:30 20 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Kim Jong-un

  Putin: „Perspicace și matur, liderul nord-coreean a câștigat această rundă”

  © Sputnik / Iliya Pitalev
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (216)
  21050

  Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, „este deja un politician absolut perspicace și matur”

  BUCUREȘTI, 12 ian — Sputnik. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a devenit câștigător în ultima criză din jurul Peninsulei Coreene, a declarat președintele rus Vladimir Putin. El crede că Phenianul încearcă acum să dezamorseze tensiunile.

  "Cred că domnul Kim Jong-un a câștigat cu siguranță această rundă", a declarat Putin jurnaliștilor la o întâlnire cu presa rusă. El a spus că Coreea de Nord și-a atins obiectivul strategic.

  "El are o [încărcătură] nucleară și o… rachetă cu o rază de până la 13.000 de kilometri, care poate ajunge în aproape orice loc de pe Pământ sau cel puțin orice teritoriu al potențialului său adversar", a declarat Putin jurnaliștilor joi. Președintele rus a declarat că liderul nord-coreean va căuta probabil o relaxare a tensiunilor din regiune.

  "El este deja un politician absolut perspicace și matur", a adăugat Putin.

  Ultima criză din Peninsula Coreană a izbucnit în septembrie 2017 după ce Phenianul a afirmat că a efectuat un test de bombă cu hidrogen. Statele Unite au răspuns acțiunilor nord-coreene prin încordarea mușchilor și efectuarea unor exerciții militare în regiune cu aliații lor Coreea de Sud și Japonia. Coreea de Nord a răspuns la această prin efectuarea mai multor teste de rachete, inclusiv unul care, potrivit Phenianului, a implicat o rachetă balistică intercontinentală.

  Rusia a cerut în mod repetat tuturor părților implicate în criza coreeană să "spargă ciclul vicios de confruntare, scheme și sancțiuni nesăbuite" și să se angajeze într-un dialog semnificativ. În decembrie 2017, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Coreea de Nord dorește să se angajeze într-un dialog direct cu SUA pentru a-și asigura securitatea, adăugând că Rusia ar putea contribui la aceste discuții.

  În ianuarie, Phenianul și Seulul au convenit să organizeze discuții bilaterale la nivel înalt pentru a discuta despre potențiala participare a Coreei de Nord  la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, precum și despre alte probleme legate de îmbunătățirea relațiilor. Mișcarea a fost urmată de mesajul de Anul Nou al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, în care dorea succes Jocurilor Olimpice din 2018.

  În cadrul discuțiilor din 9 ianuarie, cele două părți au convenit asupra participării sportivilor nord-coreeni la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud. Ei au discutat, de asemenea, reunificarea potențială a familiilor separate de războiul coreean. Într-un progres semnificativ, cele două Corei au convenit asupra discuțiilor dintre oficialii armatei pentru a evita incidentele militare periculoase.

  Purtătorul de cuvânt al lui Phenianului, a spus, totodată, că nu este nevoie să discute programul nuclear nord-coreean, deoarece toate armele sale "sunt destinate doar Statelor Unite, nu fraților noștri, nici Chinei și nici Rusiei." Între timp, Trump a afirmat că anume poziția sa agresivă a făcut posibile negocierile între cele două Corei.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (216)
  Tagurile:
  Jocurile Olimpice 2018, acord, Lider matur, conflict, Kim Jong-un, Vladimir Putin, Rusia, Coreea de Sud, Coreea de Nord
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei