05:28 25 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  The welcoming ceremony for NATO's multinational battalion headed by the USA in Orzysz, Poland.

  Rusia avertizează: războiul ameninţă să izbucnească în Europa

  © Sputnik / Stringer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1380132

  Amenințarea izbucnirii unui conflict militar în Europa crește în contextul cursei înarmărilor, iar noile sancțiuni impotriva Rusiei, care se pregătesc în SUA, vor fi considerate de Moscova ca o declarație de război, a avertizat directorul VTB Bank, în cadrul forumului de la Davos

  BUCUREŞTI, 23 ian — Sputnik, Doina Crainic. Directorul VTB Bank, Andrey Kostin, a afirmat, în cadrul forumului de la Davos, că în Europa crește riscul declanşării unui conflict militar, în contextul cursei înarmărilor, iar noile sancțiuni pe care SUA le pregăteşte impotriva Rusiei vor fi considerate de Moscova ca o declarație de război, scrie Financial Times.

  „NATO cere mai multe arme, pe care le răspândeşte în Europa, iar Rusia va răspunde în același mod", a avertizat Kostin.

  Riscul unei confruntări între Rusia și Alianța Atlantică este în creștere şi acest lucru este „benefic" doar pentru producătorii de arme, crede directorul VTB Bank.

  Potrivit acestuia, astăzi e o situaţie mai periculoasă decât cea din timpul Războiului Rece. La începutul săptămânii viitoare, Trezoreria SUA urmează să transmită Congresului un raport privind „entitățile parastatale" din apropierea lui Putin, materiale care ar putea constitui motivul pentru introducerea de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în februarie.

  Kostin a spus că nu este îngrijorat de posibile sancțiuni împotriva sa. Dar măsurile restrictive împotriva companiilor rusești „aş spune că vor fi ca o declarație de război", a adăugat el.

  „Nu văd motivul pentru care ambasadorul rus să mai rămână la Washington după aceasta, sau pentru care ambasadorul american să se mai scalde în apă rece în Moscova", a afirmat Kostin.

  Dragoș Dumitriu
  © Photo : Arhiva personală a lui Dragoș Dumitriu

  El a mai spus că America „se joacă cu focul", având în vedere că relaţiile se înrâutăţesc, iar Rusia „nu este responsabilă pentru acest lucru".

  Intenția președintelui american Donald Trump de a aproba planul privind furnizarea către Ucraina de sisteme antirachetă a fost anunțată la sfârșitul anului trecut. Pe 17 ianuarie, Kievul a declarat că va primi în șase luni sisteme anti-tancuri Javelin produse în SUA.

  La începutul lunii ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat că Washingtonul va introduce în curând noi sancțiuni împotriva cetățenilor ruși. În octombrie 2017, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat o listă cu 33 de companii ruseşti care ar putea fi vizate de sancțiuni.

  Tagurile:
  Davos, Înarmări, sancțiuni, război, NATO, Rusia, Europa
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei