22:07 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza refugiaților (80)
  7410

  Uniunea Europeană a demarat o nouă operațiune de contracarare a migrației în bazinul Mării Mediterane

  BUCUREȘTI, 1 feb — Sputnik. Uniunea Europeană a lansat miercuri o nouă operațiune de contracarare a migrației ilegale și salvare a oamenilor, întitulată "Themis", care va înlocui operațiunea "Triton", desfășurată din anul 2014, a anunțat reprezentantul Comisiei Europene pentru afacerile interne și migrație, Natasha Bertaud.

  „Începând cu ziua de azi, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a UE (Frontex) a lansat o nouă operațiune în bazinul Mării Mediterane pentru a sprijini eforturile Italiei și eforturile colective ale UE de salvare a vieților în zona Mediterană. Aceasta va înlocui operațiunea Triton, lansată în anul 2014", a declarat Bertaud în cadrul unei conferințe de presă.

  Aceasta a menționat că „Themis" își propune să modifice,  la solicitarea autorităților italiene, planul operativ al operațiunii.

  Potrivit ei, „Comisia Europeană este convinsă că există în continuare o coordonare între toate statele membre care participă la operațiune și celelalte state din regiune".

  "Legislația internațională va fi aplicată în continuare, toate vasele care se află în Marea Mediterană sunt obligate să reacționeze la orice incidente și să salveze oamenii din mare", a declarat reprezentantul Comisiei.

  Potrivit informațiilor Frontex, operațiunea „Themis" va include nu doar componenta de salvare, ci va îndeplini și funcție de apărare a frontierelor. Potrivit directorului executiv al agenției, Fabrice Leggeri, „operațiunea „Themis" va reflecta într-o măsură mai mare schimbările în natura migrației, precum și a crimelor transfrontaliere".

  Acesta a menționat că agenția va ajuta Italia în „lupta împotriva crimei organizate, precum și a traficului de droguri în Marea Adriatică". În afară de aceasta, „Themis" se va ocupa de culegerea de date cu privire la mișcările combatanților străini și altor amenințări teroriste la frontierele externe ale UE.

  Pe teritoriul Italiei, colaboratorii misiunii vor asista autoritățile la înregistrarea migranților, în prelevarea amprentelor digitale și în identificarea cetățeniei lor.

  Тема:
  Criza refugiaților (80)

  Tematic

  Trump a comparat cu niște gunoaie migranții veniți în SUA cu ajutorul Green Card
  Migranții: Bulgaria, Grecia, Serbia și România pot proteja UE?
  Brexit: Document divulgat - Guvernul May vrea noi bariere pentru migranți
  Ungaria va avea de ales în 2018. Viktor Orban sau "invazia migranților"
  Mii de migranți au murit în apele Mării Mediterane
  Marea Britanie va oferi vize preferențiale pentru această categorie de migranți
  Brexit: Guvernul UK e cinic - iată lista neînțelegerilor pe migranți
  Italia intră în conflict cu UE din cauza migranților. Ce vrea să facă Roma
  Arad: migranți depistați de polițiștii de frontieră
  Italia în colaps. Zeci de mii de migranți au invadat peninsula
  Președintele Republicii Moldova, despre revenirea acasă a muncitorilor migranți
  Londra recunoaște oficial: migranții sunt supracalificați și muncitori
  Tagurile:
  Themis, operațiune, Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a UE, Frontex, Fabrice Leggeri, Natasha Bertaud, Marea mediterană, Italia


  Știrile Zilei