06:23 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  33560

  Peste 62 la sută din turci pledează pentru apropierea țării lor de Rusia, iar 95 la sută se arată ostili față de SUA

  BUCUREȘTI, 7 feb — Sputnik. Aproximativ 95 la sută din cetățenii Turciei sunt ostili față de SUA total sau parțial, în timp ce 62 la sută au o atitudine favorabilă apropierii de Rusia, relevă datele unui sondaj realizat de compania Optimar, la comanda agenției turce de știri Anadolu.

  La întrebarea "vă considerați un adversar al SUA?", 71,9 la sută au răspuns afirmativ, 22,7 la sută  — parțial, 5,4 la sută — negativ. În același timp, 62,1 la sută din respondenți au apreciat pozitiv idea apropierii Turciei de Rusia, 22,4 la sută se opun acestei idei, iar 15,5 la sută s-au declarat indeciși.

  Sondajul a fost organizat în 26 provincii din Turcia, cu un eșantion de 1508 de persoane.

  Potrivit directorului Optimar, Hilmi Daşdemir, compania studiază din 2011 opinia publică în ceea ce privește politica externă a Turciei, iar nemulțumirile față de acțiunile SUA în Turcia a atins în prezent o cifră record.

  "Indiscutabil, politica Washingtonului în ceea ce privește mișcarea teroristă a lui Fethullah Gulen (FETO) reprezintă un factor decisiv în formarea opiniei față de SUA. În anul 2016 am realizat un sondaj în 25 provincii din Turcia, la care au participat 1500 de persoane. La întrebarea: „Cine stă în spatele tentativei loviturii de stat din Turcia", 36,9 la sută au răspuns că e vorba de FETO, 25,2 la sută — SUA și FETO, iar 5,6 la sută — SUA", a declarat Daşdemir.

  Potrivit lui, la întrebarea "care sunt statele cu care Turcia ar trebui să coopereze în politica externă", în anul 2015, 23,1 la sută din respondenți au numit SUA, în timp ce acum această poziție este împărtășită de doar 13,6 la sută din turci. Daşdemir a menționat că în același timp în Turcia a crescut numărul susținătorilor cooperării cu Rusia și China.

  Tematic

  Papa de la Roma se aliniază poziției lui Erdogan, împotriva SUA
  S-a mișcat carul din loc: despre ce au discutat Putin și Erdogan
  Erdogan i-a mulțumit lui Putin rusește (VIDEO)
  Erdogan: Legăturile și acordurile turco-americane își pierd valabilitatea
  Tagurile:
  sondaj, Politica externă, Lovitura de stat din Turcia, Anadolu, Optimar, Hilmi Daşdemir, Recep Erdogan, Fethullah Gulen, Rusia, SUA, Turcia

  Știrile Zilei