18:10 16 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Halbe Zijlstra

  Șeful MAE al Olandei a recunoscut că a mințit despre o întâlnire cu Putin

  © AFP 2018 / Emmanuel DUNAND
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  18740

  Ministrul de Externe al Olandei a recunoscut că a mințit despre o întrevedere cu Putin în cadrul căreia liderul rus ar fi declarat că Rusia pretinde la teritoriile statelor vecine

  BUCUREȘTI, 12 feb — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Olandei, Halbe Zijlstra, a recunoscut într-un interviu oferit publicației Volkskrant că a mințit atunci când a spus că a fost prezent  în anul 2006 la o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la vila prezidențială, unde liderul rus ar fi spus că Rusia ar pretinde la teritoriile altor state.

  Potrivit publicației olandeze, din anul 2014, Zijlstra ar fi declarat de mai multe ori că a auzit personal cum Vladimir Putin ar fi spus că Belarus, Ucraina, țările baltice și Kazahstan sunt parte a unei „Rusii Mari", în timpul unei întrevederi la vila prezidențială în anul 2006.

  În interviul publicat luni, Zijlstra a recunoscut că a mințit că a fost prezent la vilă și că ar fi auzit personal astfel de declarații. Restul poveștii, potrivit ministrului, reprezintă un adevăr pur.

  "E o istorie geopolitică foarte importantă. Eu am rescris această istorie, asumându-mi-o, pentru a mă convinge că această informație nu va afecta o persoană care a fost prezent acolo, pentru că acest lucru ar putea avea consecințe negative pentru el și compania lui", a declarat ministrul olandez. Oficialul a mai spus că l-a informat acum câteva săptămâni pe prim-ministrul regatului, Mark Rutte, despre acest incident.

  Premierul Mark Rutte a spus că decizia șefului diplomației olandeze este una "irațională", însă a subliniat că Zijlstra va rămâne în funcție.

  „Nu e vorba de un fake news, pentru că a vrut să protejeze sursa informației. Eu cred că este demn de încredere, iar conținutul acestei istorii nu este pus la îndoială", citează declarațiile lui Rutte corporația de radio și televiziune a Olandei.

  Potrivit presei olandeze, marți, Zijlstra intenționează să sosească la Moscova unde va avea o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Partidele olandeze de opoziție l-au criticat pe Zijlstra, cerând audierea acestuia în parlament până la întâlnirea lui cu ministrul rus de Externe.

  „Dezbateri legate de minciunile ministrului Afacerilor Externe sunt necesare. Aceste discuții trebuie să aibă loc până la întâlnirea cu ministrul rus al Afacerilor Externe", a scris în Twitter membrul Partidului Libertății, Raymond de Roon. O poziție similară a exprimat și reprezentanții Forumului pentru Democrație (FVD) și Partidul Muncii (PvdA).

  „În calitatea lui de înalt reprezentant al Olandei în afara țării trebuie să poarte negocieri și să rezolve sarcini complicate nu doar cu rușii… Iată de ce ministrul și prim-ministrul ar trebui să dea explicații", a declarat Lilianne Ploumen, membrul Partidului Muncii, citată de RTL.

  Tematic

  Olanda și-a retras oficial ambasadorul în Turcia
  (FOTO) OLANDA: Ostatici la stația de radio din Hilversum
  Olanda propune înființarea unui “Schengen militar” în Europa
  (VIDEO) În Olanda au decis să le ușureze musulmanilor postul de Ramadan
  Rezultate preliminare alegeri Olanda: 75% voturi numărate - Partidul VVD conduce
  Primul exit-poll din Olanda: el este marele învingător
  În Olanda au demarat alegerile parlamentare. Ce spun sondajele
  Turcia și Olanda au intrat într-un război diplomatic
  Olanda amenință UE cu blocarea adoptării acordului de asociere cu Ucraina
  Olanda ar putea organiza un referendum pentru ieșire din UE
  Olanda, pe urmele Marii Britanii. Extrema dreaptă propune referendum
  Olanda a votat împotriva Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina
  În Olanda se desfășoară referendumul privind asocierea Ucrainei la UE
  Tagurile:
  Rusia Mare, vila, 2006, minciună, Fake news, Halbe Zijlstra, Mark Rutte, Serghei Lavrov, Vladimir Putin, Olanda, Rusia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei