18:34 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14640

  Fostul ministru grec al Finanțelor Yanis Varoufakis a anunțat crearea unui nou partid politic, care va purta numele “Frontul european al nesupunerii realiste 25”. Noua forță politică își propune restabilirea democrației în Europa.

  BUCUREȘTI, 15 feb — Sputnik. Congresul fondator al formațiunii va avea loc pe 26 martie, la Atena, a scris Varoufakis pe site-ul său personal.

  În greacă, abrevierea partidului va fi MeRA25, ceea ce s-ar traduce ca "Ziua25", o denumire similară cu cea a mișcării DiEM25, înființată de Varoufakis în februarie 2016. Cu această denumire au căzut de acord majoritatea membrilor mișcării DiEM25, a anunțat politicianul.

  Varoufakis a deținut funcția de ministrul al Finanțelor în primul guvern de stânga al Greciei în perioada ianuarie-iulie 2015 și a devenit unul din cei mai carismatici și proeminenți politicieni. Anume el a fost principalul negociator cu clubul creditorilor internaționali din partea Greciei. La insistența creditorilor și la cererea premierului Alexis Tsipras, Varoufakis și-a dat demisia, pentru a nu pune piedici lui Tsipras în negocieri cu Eurogrupul. Varoufakis i-a iritat pe miniștrii europeni de Finanțe cu criticile sale directe în adresa Eurogrupului. Acesta a devenit foarte popular, chiar dacă a fost învinuit de populism și incapacitate de a identifica soluții de compromis în negocieri. Unii politicieni consideră că populismul lui a costat Grecia 100 miliarde de euro.

  În februarie 2016, Varoufakis a anunțat înființarea unei noi mișcări politice — mișcarea europeană pentru democrație — DIEM25 (Democracy in Europe Movement 2025). Scopul mișcării constă în identificarea unei soluții la divizarea Europei prin propunerea unei "căi a treia", alternative pentru continentul european. Potrivit lui, Uniunea Europeană trebuie democratizată, în caz contrar se va destrăma până în anul 2025, ceea ce nu trebuie lăsat să se întâmple.

  Varoufakis a definit trei obiective ale noului partid: „internaționalismul european, o economie rațională corectă și eliberarea socială".

  "Grecia se sufocă și se golește într-o Europa supraaglomerată și degradată. Doar un front european larg, conciliator, îndreptat împotriva unei oligarhii transnaționale, responsabile de înrobirea financiară a Greciei, ar putea da un nou suflu țării, speranță și un ajutor oamenilor", consideră Varoufakis.

  Explicând denumirea partidului, fostul ministru a scris că "singura cale de a fi responsabil în ziua de azi este nesupunerea față de o politică irațională care a pustiit țara".

  „Singura cale de restabilire a respectului față de parlament, constituție, unei logici simple, este nesupunerea față de propunerile Troicii (creditorilor) în afara și în interiorul țării. Astăzi, adevărații europeni refuză să se supună orbește unor pseudo-tehnocrați incompetenți, care au pus pe altarul unor interese private oligarhice nimicirea Greciei, devalorizarea Europei", se spune în declarația fostului ministru.

  Varoufakis a anunțat că în zilele apropiate partidul va prezenta o declarație de principii, va organiza pe 20 februarie o reuniune, iar pe 26 martie — un congres de fondare a formațiunii la Atena.

  Varoufakis a îndemnat pe toți cei care consideră că înființarea partidului MeRA25 reprezintă "o rază de lumină" să se alături și să consolideze noua forță politică.

  Tematic

  Fermierii din Grecia continuă protestul. Avertizare pentru români
  Atenţie, mâine, dacă aveţi de gând să ajungeţi în Grecia!
  Cutremur de 5 grade în Nordul Greciei
  Șase ore de dezordini și violențe într-o tabără de refugiați din Grecia
  Lovitură în televiziune: de azi, Dana Grecu tace! Emisiunea se oprește!
  Dana Grecu, avertizare: "Se pregătește o schimbare de regim"
  Știați ceva despre arta Greciei Antice? Radiați totul, o reluăm de la alfa
  ”Legea monstruoasă”, votată în Grecia: Minorii de 15 ani vor putea face asta
  Migranții: Bulgaria, Grecia, Serbia și România pot proteja UE?
  România, Bulgaria, Serbia și Grecia se unesc într-un bloc balcanic
  România se aliază cu Ungaria, Grecia și Bulgaria împotriva Ucrainei
  Tagurile:
  eurogrupul, troica, formațiune, partid politic, Oligarhie, Democracy in Europe Movement 2025, DiEM25, MeRA25, Yanis Varoufakis, Atena, Grecia, Uniunea Europeană

  Știrile Zilei