02:04 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)
  34353

  SUA cere tuturor statelor să întrerupă relațiile de orice natură cu Coreea de Nord. România e printre statele care își menține relațiile deplomatice cu Phenian

  BUCUREȘTI, 17 feb — Sputnik, Octavian Racu. SUA îndeamnă toate statele să renunța la orice legături cu Coreea de Nord, să întrerupă relațiile comerciale, să înceteze livrarea de mărfuri, a declarat consilierul președintelui american pentru probleme de securitate, Herbet McMaster, în cadrul celei de-a 54-a conferință de securitate de la Munchen.

  "Trebuie să exercităm o presiune asupra regimului Kim Jong-un prin toate mijloacele posibile de care dispunem pentru a ne asigura că această dictatură crudă să nu mai poată amenința lumea cu cea mai distructivă armă… spre exemplu, să limităm relațiile comerciale, militare și oricare alte, să alungăm din țara noastră muncitorii nord-coreeni", a declarat McMaster, adăugând că "statele nu vor întreprinde astfel de pași acționează iresponsabil".

  Un senator cere României să întrerupă relațiile diplomatice cu RPDC

  În septembrie 2017, senatorul american, președintele subcomisiei pentru Relații Externe a Senatului pentru Asia de Est, Pacific și Politica internațională privind securitatea informatică, Cory Gardner, a cerut României să întrerupă orice relații diplomatice și economice cu Republica Populară Democratică Coreea. Un astfel de apel a fost expediat tuturor celor 20 de state care mențin relații diplomatice cu Coreea de Nord, printre care și România.

  „E timpul să izolăm diplomatic și economic acest regim, până când acesta se va angaja complet și ireversibil la o denuclearizare pașnică. Menținerea relațiilor diplomatice oficiale cu un regim care continuă să contrazică legislația internațională și amenință națiunile din întreaga lume doar încurajează un comportament infracțional", se spune în scrisoarea senatorului.

  România nu și-a întrerupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord

  România şi Republica Populară Democrată Coreeană au stabilit relaţii diplomatice la 26 octombrie 1948. După după debarcarea regimului lui Nicolae Ceaușescu, la 27 decembrie 1989, Coreea de Nord a recunoscut noile autorităţi de la Bucureşti. După anul 1990, relaţiile politice româno-nord-coreene s-au situat la un nivel redus. Nu s-au realizat vizite sau contacte politice la nivel înalt.

  În perioada 1950 — 1989, aproximativ 3.000 de copii şi tineri nord-coreeni au efectuat studii medii şi superioare în România. Artişti români au participat la unele ediţii ale „Festivalului Primăverii", care se desfăşoară la Pyongyang în luna aprilie. În perioada 2007-2016, România a acordat burse de studii pentru studenţi nord-coreeni.

  În prezent, ambasadorul României în Coreea de Nord este  Gheorghe Cioacă, iar ambasadorul Coreei de Nord la București este Ri Pyong Du.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)

  Tematic

  României i se cere să întrerupă relațiile diplomatice cu Coreea de Nord
  Sora lui Kim Jong-un a ajuns în Coreea de Sud într-o vizită istorică (VIDEO)
  Coreea de Nord către cei din Sud: ne unim dacă renunțați la americani
  CIO: Coreea de Sud și cea de Nord vor participa la JO sub un drapel unic
  Diplomația rusă: războiul se poate declanșa în peninsula Coreea întâmplător
  Putin nu vine la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud
  Tagurile:
  relații diplomatice, izolare, Herbet McMaster, Cory Gardner, Ri Pyong Du, Kim Jong-un, RPDC, Coreea de Nord, SUA, România


  Știrile Zilei