15:53 19 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.72
 • USD17.31
 • RUB0.26
 • RON4.24
 • UAH0.62
  B61 Nuclear Bomb

  Risc de „terorism catastrofal” - bombele nucleare americane staţionate în Europa

  © Flickr/ Kelly Michals
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  21310

  Statele Unite intenționează să cheltuiască 10 miliarde de dolari pentru modernizarea a 150 de bombe nucleare din perioada Războiului Rece staționate în Europa.

  BUCUREŞTI, 16 feb — Sputnik, Doina Crainic. Deşi vor fi modernizate, armele ar putea constitui mai mult o garanţie de securitate decât un element strategic de descurajare, potrivit unui nou raport al experților în arme, scrie rt.com

  Ipoteza privind siguranţa şi securitatea armelor nucleare americane staţionate în Italia, Olanda, Belgia, Germania și Turcia a fost infirmată de „recentele atacuri teroriste și de instabilitatea politică", arată raportul publicat de grupul care pledează pentru controlul armelor Nuclear Threat Initiative (NTI) (Inițiativa privind amenințarea nucleară).

  Se consideră că o treime dintre bombele B61 din Europa, aflate sub control comun SUA-NATO, sunt păstrate la baza aeriană Incirlik din Turcia, unde activitatea a fost blocată și curentul electric oprit în timpul încercării de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Comandantul turc al bazei a fost mai târziu arestat pentru rolul pe care se presupune că l-ar fi avut în complot.

  Remarcând „cât de repede se pot schimba ipotezele privind siguranța și securitatea armelor nucleare americane staţionate în străinătate", raportul argumentează că „armele nucleare americane desfăşurate în Europa sporesc riscul de accidente, greşeli sau de terorism catastrofal și creează posibilitatea provocării unui atac preventiv. Având în vedere aceste riscuri, este timpul să reevaluăm dacă aceste arme staţionate sunt esențiale pentru descurajarea militară și securitatea politică", se menţionează în raport.

  Raportul NTI mai precizează că o serie de foști oficiali americani și lideri militari au arătat că armele nucleare americane staţionate în Europa nu au, practic, nicio utilitate militară. „Având în vedere complexitatea procesului de luare a deciziilor în cadrul NATO, este puţin probabil ca statele membre să poată ajunge la un consens privind avertismentul nuclear sau utilizarea armelor într-o criză", se mai spune în raport.

  „Este greu de imaginat circumstanțele în care un președinte american va iniția utilizarea armelor nucleare pentru prima dată după mai mult de 70 de ani, cu o aeronavă DCA (aeronavă cu capacitate dublă) a NATO pilotată de piloți non-americani, care să transporte o bombă americană B61", arată raportul.

  Președintele Donald Trump a susţinut planul Pentagonului de a investi 10 miliarde de dolari în decursul următorului deceniu pentru îmbunătățirea bombelor.

  Într-o declarație de luna trecută, Trump a spus că „trebuie să modernizăm și să reconstruim arsenalul nostru nuclear, sperând că niciodată nu va trebui să îl folosim, dar făcându-l atât de puternic încât să descurajeze orice acte de agresiune din partea oricărei alte ţări sau persoane", a declarat preşedintele SUA.

  Lansată la începutul acestei luni, US Nuclear Posture Review (NPR) se referă la modernizarea nucleară a Rusiei ca fiind principalul motiv pentru care s-a efectuat îmbunătăţirea arsenalului SUA. Moscova susţine că acuzațiile aduse Rusiei ca fiind o „ţară agresivă" „nu au nimic de-a face cu realitatea" și sunt folosite ca un pretext pentru a pompa şi mai mulți bani în industria de apărare a SUA.

  Tematic

  Rusia: rachete antibalistice pentru protejarea Moscovei de arme nucleare-VIDEO
  Rusia ar putea reacționa operativ la amenințarea nucleară NATO din Europa de Est
  Moscova, dezamăgită de conținutul noii Doctrine Nucleare a SUA
  SUA și-au modernizat cea mai puternică bombă non-nucleară
  Pence: Europa merge fie cu SUA, fie rămâne în acordul nuclear cu Iranul
  Macron promite modernizarea forțelor nucleare ale Franței
  Ce orașe românești urmau a fi nimicite cu bombe nucleare de către SUA
  Tagurile:
  Bombe nucleare, arme nucleare, Nuclear Threat Initiative, NATO, Europa, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei