21:55 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8901

  Cancelarul german Angela Merkel a ținut luni un discurs în cadrul congresului partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), făcând apel la reînnoirea UE.

  BUCUREŞTI, 26 feb — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit lui Merkel, UE trebuie să acționeze ca un actor global pentru a fi luată în serios în lume, potrivit Sputnik International. Cancelarul a adăugat că Uniunea Europeană joacă rolul de garant pentru Germania, pentru ca interesele și valorile țării să fie promovate pe scena internațională.

  În discursul său, Merkel a subliniat necesitatea reînnoirii blocului și a comparat Europa cu o „cuvertură cârpăcită", referindu-se la lipsa de cooperare în domenii precum securitatea frontierelor, politica militară și externă comună, precum și piața unică.

  UE este „prea slabă și prea lentă" în multe domenii, astfel că este nevoie de mai multă dinamică economică și inovare, a menționat Merkel. Potrivit cancelarului, sunt necesare, de asemenea, „acțiuni urgente" pentru stabilitatea monedei euro și în cazul datoriilor, astfel, numai cei care „își fac temele în domeniul finanțelor" în UE se pot aștepta la solidaritate din partea celorlalţi membri.

  În discursul său, Merkel a recunoscut procentele scăzute obţinute de creștin-democrați la alegerile generale, dar a subliniat că CDU a reușit să-și promoveze agenda în acordul de coaliție cu social democraţii, deși trebuie făcute concesii serioase.

  La alegerile parlamentare din Germania de pe 24 septembrie 2017, alianța CDU/CSU a obținut 33% din voturi şi, nereuşind să stabilească un guvern majoritar, partidul a trebuit să caute un partener de coaliție. Negocierile privind crearea unui guvern au fost tumultuoase și au condus la o revoltă internă declanşată împotriva cancelarului german.

  Tematic

  Pe butuci: armata germană, incapabilă să facă față misiunilor NATO
  Corupție şi ascunderea banilor iliciți: Elveţia, SUA şi Germania, ţări fruntașe
  Șoc în Germania: AfD aproape de egalitate cu social-democrații în sondaje
  Declarație: „Ne așteaptă un război mare” în Europa
  Eurodeputat: Europa „erbivoră” este înconjurată de niște „animale de pradă”
  Tagurile:
  probleme de depășit, jucător global, asumare, Rol, Angela Merkel, Germania, UE


  Știrile Zilei