00:14 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Сергей Лавров

  Lavrov: Rusia este gata să contribuie la unirea celor două state

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)
  46531

  Rusia este gata să sprijine unirea celor două Corei, însă decizia aparține liderilor de la Seul și Phenian

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik. Rusia este gata să sprijine unirea celor două Corei, însă decizia finală aparține Seulului și Phenianului, a declarat jurnaliștilor ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  "Problema unificării Coreei se află pe agenda zilei în calitate de un obiectiv principial și punct de referință spre care se orientează ambele state. Desigur, noi susținem aspirațiile poporului coreean de restabilirii unității. Suntem gata să sprijinim acest lucru, însă cuvântul final aparține Seulului și Phenianului. Dacă în contactele lor, care s-au activizat în perioada Jocurilor Olimpice și Paraolimpice, vor considera că au nevoie de sprijinul nostru, atunci vă garantez că vom acorda orice ajutor care va fi util vecinilor noștri", a spus el.

  După înfrângerea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial, teritoriul Coreei a fost împărțit în două zone militare: americană și sovietică. În anul 1948, pe teritoriul acestor zone militare au fost înființate două state: Republica Populară Democratică Coreea — la nord (cu capitala la Phenian) și Republica Coreea în partea de sud (cu capitala la Seul). Divizarea s-a accentuat după războiul coreean din 1950-1953. Cu toate acestea, ambele state susțin ideea restabilirii unității naționale, însă disensiunile dintre ele sunt menținute de o diferență a sistemelor politice și a ideologiei dominante.

  În cadrul Jocurilor Olimpice din 2018, sportivii din cele două Corei s-au prezentat cu un steag național comun.

  În ianuarie, într-un mesaj adresat coreenilor de pretutindeni, guvernul și partidele politice din Nord au declarat că intenționează să facă un pas spre o reunire independentă, fără nicio imixtiune a unor intermediari străini. În documentul făcut public de agenția de știri nord-coreeană este menționată necesitatea "însănătoșirii relațiilor inter-coreene", obiectivul fiind "viitorul luminos al unei națiuni unite, mărețe și prospere".

  Coreea de Nord s-a arătat disponibilă să reia negocierile cu privire la unirea cu Coreea de Sud dacă aceasta va întrerupe relațiile cu Washingtonul.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)

  Tematic

  SUA cere tuturor statelor să întrerupă relațiile cu Coreea de Nord
  Liderul Coreei de Sud, dispus să onoreze invitația la Phenian. Cu o condiție
  Sportivii ruși au defilat la JO sub drapelul cu 5 inele, coreenii sub unul comun
  Sora lui Kim Jong-un a ajuns în Coreea de Sud într-o vizită istorică (VIDEO)
  Tagurile:
  unirea, Sergei Lavrov, Phenian, Seul, Coreea de Sud, Coreea de Nord


  Știrile Zilei