07:56 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13830

  Consolidarea trupelor NATO la frontiera vestică a Rusiei contribuie la alimentarea unei atmosfere de neîncredere și provoacă o cursă a înarmărilor, consideră Fabio Massimo Castaldo.

  BUCUREȘTI, 12 mar — Sputnik. Expedierea militarilor italieni în componența unităților NATO la frontierele vestice ale Rusiei contribuie la alimentarea unei atmosfere de neîncredere și cursă a înarmărilor, a declarat, într-un interviu oferit RIA Novosti, vicepreședintele Parlamentului Europeană, unul din fruntașii Mișcării Cinci Stele, Fabio Massimo Castaldo.

  În iulie 2016, la summitul NATO din Varșovia a fost luată decizia de consolidare a flancului Estic al blocului militar prin desfășurarea în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia a unui batalion multinațional al NATO. Formarea acestuia a fost încredințată Marii Britanii, Germaniei, Canadei și SUA. Atunci, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat jurnaliștilor că noile unități multinaționale vor fi desfășurate în apropierea frontierelor Rusiei în baza unei rotați continui în anul 2017.

  Ulterior, s-a comunicat că în batalionul NATO din Letonia vor fi incluși 150 militari italieni. În afară de aceasta, problema expedierii acestor militar la frontiera vestică a Rusiei, în cadrul acestei misiuni NATO, nu a fost supusă unor dezbateri publice în Italia.

  "Consider că această decizie a fost una greșită, pe care am criticat-o în cadrul activității noastre parlamentare, în special, la nivel național, pentru că alimentează o atmosferă de neîncredere și provoacă o cursă a înarmărilor, care au dus la actualul impas al activității diplomatice", a subliniat Castaldo.

  „Dimpotrivă, trebuie să punem accentul pe o slăbire a tensiunii, inclusiv prin semnalele pe care le facem în calitate de Alianță Atlantică, în speranță de a restabili relațiile utile și constructive (cu Rusia)", a menționat vicepreședintele Parlamentului European.

  La rândul ei, Moscova a declarat în mai multe rânduri că Rusia niciodată nu va ataca vreun stat NATO. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, NATO cunoaște foarte bine despre inexistența la Moscova a unor planuri de invazie a vreunei țări, însă profită de situație pentru amplasarea mai multei tehnici și a militarilor în apropierea frontierelor rusești.

  Tematic

  Mişcarea eurosceptică din Italia. „Sfârşitul euro, în doar câțiva ani"
  Mișcarea Cinci Stele este gata de dialog cu toate partidele din Italia
  Italia, moment istoric: „Revoluţia bunului simț" împotriva UE. Urmează Italexit?
  Alegeri în Italia: Coaliţia de centru-dreapta va domina - Berlusconi revine
  Primele rezultate ale alegerilor din Italia: exit-poll
  Liderii dreptei din Italia au apărut împreună în fața publicului
  Tagurile:
  batalion multinațional, Frontiera rusă, Trupe militare, Mișcarea Cinci Stele, NATO, Fabio Massimo Castaldo, Sergei Lavrov, Italia, Rusia

  Știrile Zilei