08:50 13 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.46
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Cartierul european de la Bruxelles

  Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
  116 0 0

  Poziția UE în privința cazului otrăvirii fostului ofițer al GRU Serghei Skripal ar putea fi expusă în cadrul unei declarații finale a summitului de la Bruxelles din 22-23 martie.

  BUCUREȘTI, 16 mar — Sputnik. O poziție comună a Uniunii Europene în legătură cu otrăvirea la Salisbury a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia, va fi expusă într-o declarație finală a liderilor statelor membre ale UE, la summitul din 22-23 martie de la Bruxelles, a comunicat vineri pentru RIA Novosti surse diplomatice.

  "Poziția UE va fi expusă în declarația finală a summitului", a declarat sursa citată.

  Anterior, serviciul de presă a Consiliului European a comunicat că reprezentanții statelor UE vor discuta despre cazul lui Serghei Skripal în timpul cinei din seara de joi, 22 martie.

  În timpul unei vizite efectuate la Helsinki, care a avut loc miercuri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat despre intenția de a include în agenda discuțiilor problema susținerii Londrei în situația legată de otrăvirea lui Skripal.

  Reprezentantul permanent al Federației Ruse la UE, Vladimir Cijov, a declarat miercuri jurnaliștilor ruși că în prezent nu poate fi vorba de o apreciere a reacției UE la incidentul din Salisbury, din momentul în care nu există deocamdată o reacție oficială, pentru care este nevoie de un accept unanim al celor 27 de membri ai Uniunii.

  Partea britanică afirmă că Rusia are o atribuție la utilizarea unui gaz neurotoxic împotriva lui Skripal și fiica acestuia, Iulia, în orașul Salisbury. În legătură cu acest fapt, premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat pe 14 martie, că țara sa va adopta un set de măsuri împotriva Rusiei, care presupun inclusiv expulzarea a 24 de diplomați și înghețarea a contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel.

  Rusia a negat orice implicare în atentat. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat joi că va răspunde la gesturile Londrei cu expulzarea unor diplomați britanici.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)

  Tematic

  Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
  Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
  Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
  Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste
  Tagurile:
  gaz neurotoxic, otrăvire, novicioc, GRU, declarația finală, summit, Serghei Skripal, Vladimir Cijov, Theresa May, Londra, Bruxelles, Uniunea Europeană, Rusia, Marea Britanie


  Știrile Zilei