09:59 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)
  43571

  Americanii au fost cei care au cumpărat brevetul pentru substanța toxică VX elaborată de Marea Britanie. SUA sunt învinuite si de refuzul de a-și lichida propriile rezerve de arme chimice.

  CHIȘINĂU, 21 mar — Sputnik, Octavian Racu. Brevetul pentru o substanța toxică elaborată de Marea Britanie a fost vândut SUA, a anunțat comandatul trupelor de apărare radioactivă, chimică și biologică a forțelor armate ale Federației Ruse, generalul-maior Igor Kirillov.

  "Ar trebuie să amintim că anume Marea Britanie este autorul substanței toxice organofosforice de tip VX, brevetate în 1962 sub seria GB1346409A. Ulterior, brevetul a fost vândut SUA", a declarat Kirillov în cadrul unui briefing organizat la ministerul Afacerilor Externe.

  În același timp, Rusia este revoltată de faptul că SUA nu au nimicit rezervelelor de arme chimice, motivând acest lucru prin lipsa resurselor financiare, ceea ce nu este credibil, afirmă Kirillov.

  "Deosebit de cinice în această situație par acuzațiile enunțate în adresa noastră de SUA, țară care până în prezent nu și-a lichidat arsenalul de arme chimice, justificând acest fapt prin lipsa de resurse financiare pentru realizarea acestui proces. Acest lucru provoacă nu doar o nedumirire, dar și indignare", a spus Kirillov.

  Potrivit lui, "este foarte straniu ca o țară cu cel mai mare buget destinat apărării nu este capabilă să aloce bani pentru a-și respecta obligațiile asumate în cadrul convenției pentru interzicerea armelor chimice".

  Kirillov a afirmat că laboratorul Porton Down din Marea Britanie este utilizat pentru realizarea unor experimente cu arme chimice.

  "Unul din cele mai semnificative obiecte din Marea Britanie, care se ocupă de dezvoltarea și studierea substanțelor toxice este laboratorul Porton Down, care din coincidență se află la câțiva kilometri de orașul Salisbury. Un fapt arhicunoscut, confirmat de guvernul Marii Britanii în anul 2006, este efectuarea unor experimente asupra lui Ronald Maddison și alți 360 de cetățeni cu scopul studierii efectului substanței toxice zarin asupra omului”, a declarat Kirillov în cadrul briefingului organizat la ministerul rus al Afacerilor Externe.

  Conform lui, laboratorul Porton Down rămâne un obiect supersecret, al cărui activitate oficială este prezentată drept reciclare a vechilor mostre de armel chimice și efectuare a unor experimente de asigurare a protecție împotriva armelor chimice și biologice. 

  Luni, experții Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au sosit în Marea Britanie unde urmează să se întâlnească cu conducerea laboratorului militar științifico-tehnic din Porton Down și cu reprezentanții Scotland Yard, pentru a discuta despre transmiterea pentru analiză a mostrelor substanței toxice cu care au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica acestuia.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (117)

  Tematic

  Cazul Skripal: Londra cedează Moscovei: va oferi acces la detaliile anchetei
  Ministrul rus al Sănătății are îndoieli că Skripal a fost otrăvit cu ”Novicioc”
  Pe surse: când UE își va expune poziția comună în cazul lui Serghei Skripal
  Lavrov: Marea Britanie refuză să coopereze în cazul Skripal - încălcare gravă a Convenției
  Un veteran GRU despre cazul Skripal: serviciile nu acționează așa
  Diplomația rusă a taxat dur statele care susțin Londra în "dosarul Skripal"
  Lavrov: Londra s-a condus, în ”dosarul Skripal”, de motive neoneste
  Un senator rus a explicat de ce Londra profită de „cazul lui Skripal”
  Tagurile:
  GB1346409A, Arme chimice, Ministerul Afacerilor Externe, Laborator, OPCW, Organizația pentru interzicerea armelor chimice, Ronald Maddison, Igor Kirillov, Serghei Skripal, Porton Down, Salisbury, SUA, Marea Britanie


  Știrile Zilei