12:01 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Pașaport britanic

  Post-Brexit: „Umilire naţională”. Unde vor fi fabricate paşapoartele britanice

  CC BY-SA 2.0 / Chris Fleming
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  89710

  La sfârșitul lui 2017, Regatul Unit a anunţat că va reveni la pașaportul albastru în 2019, premierul britanic descriind această măsură drept „o expresie a independenței și suveranității noastre”.

  BUCUREŞTI, 22 mart — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit presei britanice, contractul de fabricare a pașapoartelor albastre în Marea Britanie va fi acordat probabil companiei de securitate franco-olandeză Gemalto, scrie Sputniknews.com

  După cum se relatează, compania a practicat un preţ inferior faţa de cel oferi de cel mai apropiat rival al său, diferenţa fiind de aproximativ 50 de milioane de lire sterline (în jur de 70,72 de milioane de dolari la cursul actual de schimb USD/GBP). Valoarea totală a contractului este estimată la aproximativ 700 milioane USD.

  Anterior s-a spus că pașapoartele ar putea fi fabricate în Germania sau în Franța, deoarece companiile din aceste țări au fost selectate drept candidați potențiali la acest contract.

  Însă politicienii favorabili Brexit au criticat vehement decizia ca pașapoartele să fie produse în afara Marii Britanii, deputatul conservator Sir Bill Cash spunând că este o măsură „total greşită".

  „Cred că este nepotrivit, ca să nu spunem mai mult. Este absolut inutil și este complet greșit sub aspect simbolic. Indiferent de condițiile care au dus la luarea acestei decizii în ceea ce priveşte stabilirea prețurilor, acesta este, de fapt, un eveniment simbolic", a spus Sir Cash.

  În acelaşi timp, deputatul conservator Priti Patel a calificat această măsură drept o „umilire națională" și a cerut guvernului să încerce să schimbe decizia.

  „Ar trebui să fie un moment pe care să îl sărbătorim. Revenirea la pașaportul nostru albastru reprezentativ va însemna restabilirea identităţii britanice. Dar faptul de a pune în mâinile francezilor posibilitatea de fabricare a lor este pur și simplu incredibil. Este o umilire națională. O rog pe Amber Rudd [ministrul de Interne al Regatului Unit] și guvernul să reevalueze posibilităţile pe care le au şi să vadă ce pot face", a declarat Priti Patel în presa britanică.

  Perspectiva ca pașapoartele britanice să fie fabricate în afara Marii Britanii a provocat agitație pe reţelele de socializare. Renumitul om de afaceri britanic Duncan Bannatyne a descris acest lucru drept „o nebunie", în timp ce alții au ridiculizat vâlva stârnită în jurul revenirii pașaportului albastru.

  La jumătatea anului 2016, Marea Britanie a votat ieşirea din UE printr-un referendum, mai mult de jumătate dintre votanți votând în favoarea Brexit. Luni presa britanică a anunţat că Michel Barnier, negociatorul-şef din partea UE, și David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, au convenit asupra unui acord de tranziție privind Brexit, iar Barnier a precizat că acesta reprezintă un „pas decisiv" în negocierile de până acum.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Românii din UK: trei scenarii Brexit, toate cu creștere a prețurilor la alimente
  „Gata cu concediile ieftine pentru britanici”: Anunțul RyanAir, determinat de Brexit
  Theresa May: Un al doilea referendum pentru Brexit?
  Comisia Europeană a făcut public proiectul acordului cu privire la Brexit
  Românii din UK: îngrijorările cetăţenilor din UE. „Victime colaterale ale Brexit"
  Marea Britanie combate scenariul apocaliptic al CE privind situaţia post-Brexit
  Un nou referendum pentru Brexit: George Soros nu se oprește
  Românii din UK după Brexit. Noua decizie: vor avea dreptul automat de a rămâne?
  Tagurile:
  brexit, pașaport, Marea Britanie


  Știrile Zilei