16:57 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  European Council President Donald Tusk, front center, and European Commission President Jean-Claude Juncker, front left, lead EU leaders to a group photo at an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017

  Liderii UE au aprobat principiile divorțului de Marea Britanie

  © AP Photo / Olivier Matthys
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (597)
  24301

  Liderii statelor membre ale UE au adoptat principiile generale ale relațiilor dintre UE și Marea Britanie după Brexit în cadrul summitului de la Bruxelles.

  BUCUREȘTI, 23 mar — Sputnik. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că șefii statelor UE au aprobat la summit-ul de la Bruxelles principiile generale cu privire la relațiile viitoare cu Marea Britanie după ieșirea acesteia din UE.

  "Există o decizie: 27 de state au adoptat principiile generale a viitoarelor relații UE-Marea Britanie după Brexit", a anunțat Tusk vineri pe contul său Twitter.

  Anterior se presupunea că summitul UE va aproba instrucțiuni pentru demararea unei noi etape de negocieri — despre structura viitorului partenariat între regiuni după Brexit.

  Principalul negociator din partea UE pentru Brexit, membrul Comisiei Europene, Michel Barnier, a anunțat luni că UE și Marea Britanie au convenit asupra unei bune părți a capitolelor din viitorul acord de "divorț". Documentul vizează drepturile cetățenilor Regatului Unit și Uniunii, care vor fi afectate de Brexit, responsabilitățile financiare ale țării în fața UE după părăsirea comunității europene, precum și modul în care va decurge perioada de tranziție în raporturile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie din momentul Brexit-ului, până pe 31 decembrie 2020.

  În principiile generale adoptate la summitul de la Bruxelles se menționează și dorința Consiliul European de a examina posibilitatea încheierii unui acord de comerț liber cu Marea Britanie după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană,

  Consiliul European își confirmă disponibilitatea de a iniția activitatea îndreptată spre încheierea unui acord echilibrat, ambițios și general cu privire la comerțul liber, se spune în documentul summitului, în care se menționează că un astfel de document va putea fi încheiat doar după finalizarea procesului Brexit.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (597)

  Tematic

  Post-Brexit: „Umilire naţională”. Unde vor fi fabricate paşapoartele britanice
  Românii din UK: trei scenarii Brexit, toate cu creștere a prețurilor la alimente
  „Gata cu concediile ieftine pentru britanici”: Anunțul RyanAir, determinat de Brexit
  Theresa May: Un al doilea referendum pentru Brexit?
  Comisia Europeană a făcut public proiectul acordului cu privire la Brexit
  Românii din UK: îngrijorările cetăţenilor din UE. „Victime colaterale ale Brexit"
  Tagurile:
  acord, brexit, summit, Michel Barnier, Donald Tusk, Bruxelles, Uniunea Europeană, Marea Britanie


  Știrile Zilei