03:57 27 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (118)
  37970

  Marea Britanie a încercat să exercite presiuni asupra Austriei, pentru ca Viena să adopte măsuri împotriva Rusiei în legătură cu otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Karin Kneissl.

  BUCUREȘTI, 29 mar — Sputnik. Potrivit diplomatului, Viena a decis să nu expulzeze diplomații ruși nu din cauza dorinței de a evita o reacție a Moscovei, ci din dorința de a menține dialogul. Ministrul a menționat că Austria exclude adoptarea oricăror măsuri împotriva Rusiei.

  „Pentru noi este important să promovăm o astfel de diplomație, care ne permite să menținem un dialog", a spus ministrul Afacerilor Externe al Austriei.

  Ambasadorul britanic de la Viena, mai spune Kneissl, a încercat în mai multe rânduri să exercite presiuni asupra autoritățile austriece, pentru a le determina să urmeze celelalte state ale Europei, care au decis să expulzeze diplomații ruși. Cu toate acestea, Austria a decis să se abțină de la astfel de acțiuni.

  "Marea Britanie a mai încercat să exercite presiuni asupra Austriei pentru a o determina să adopte măsuri împotriva Rusiei în cazul lui Skripal", a declarat ministrul.

  De asemenea, Kneissl a răspuns la critica fostului reprezentant la OSCE pentru combaterea radicalismului și extremismului, Peter Neumann, care a acuzat Austria de "arderea de poduri" în relațiile cu Occidentul.

  "Nu ardem nimic. Indiscutabil, suntem un stat occidental. Cine spune astfel de lucruri, nu știe despre ce vorbește", a declarat ministrul, fiind citat de Kronen Zeitung.

  Diplomatul a reamintit că Austria a aderat la Uniunea Europeană în anul 1995 ca stat neutru.

  "Austria este un stat neutru și se vede drept un constructor de poduri între Est și Vest", a subliniat Kneissl.

  Ea presupune că limitarea prezenței diplomatice a Rusiei în Austria va face imposibil orice dialog în cadrul OSCE.

  „La Viena se află sediul OSCE și în fiecare zi de joi ne adunăm acolo cu reprezentanții statelor membri. Acolo se discută despre problemele existente între Est și Vest. În cazul în care va fi limitată prezența Rusiei, atunci cel mai important dialog la nivel de funcționari de stat, în special a diplomaților, va fi imposibil", a constatat ministrul.

  Diplomatul a reamintit despre ruperea relațiilor diplomatice între SUA și Iran în anul 1980, care, în opinia ei, a avut consecințe negative.

  Austria își asumă rolul de intermediar

  Kneissl a mai declarat că Austria exclude adoptarea oricăror măsuri împotriva Rusiei.

  "În cazul în care toate probele vor arăta spre Rusia sau se va afla că ea a dat astfel de dispoziții, atunci în baza convenției de interzicere a armelor chimice poate fi elaborat un mecanism de întreprindere a unor acțiuni multilaterale. Niște acțiuni bilaterale din partea noastră nu se află pe agenda noastră, le excludem în totalitate", a subliniat ministrul Afacerilor Externe al Austriei.

  De asemenea, ea a anunțat despre disponibilitatea Vienei de a-și asuma rolul de intermediar în conflictul dintre Marea Britanie și Rusia în legătură cu cazul Skripal.

  "Suntem deschiși pentru toți și dacă ni se va solicita servicii de intermediere, atunci le vom asuma cu bucurie", a declarat diplomatul.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (118)

  Tematic

  Austria și Slovenia refuză să expulzeze diplomați ruși
  Austria cere UE adoptarea unor măsuri dure împotriva SUA
  Kremlinul promite măsuri de răspuns țărilor care au expulzat diplomați ruși
  Cer probe concludente: unele țări au refuzat să expulzeze diplomați ruși
  Analist român despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București
  Ultima Oră: Moldova expulzează trei diplomați ruși
  Diplomat rus: „Cel mai probabil” expulzarea diplomaților ruși a fost planificată
  MAE: Rusia va răspunde fiecărui stat care va expulza diplomați ruși
  SUA expulzează 60 de diplomați ruși, alte 15 țări se alătură Washingtonului
  Rusia expulzează 23 de diplomaţi britanici, declarându-i "persona non grata"
  Rusia va expulza diplomați britanici
  Tagurile:
  expulzarea, diplomați ruși, presiuni, ministrul afacerilor externe, OSCE, Karin Kneissl, Viena, Londra, Moscova, Austria, Rusia, Marea Britanie

  Știrile Zilei