20:05 15 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile parlamentare din Germania 2017 (16)
  11831

  Două forțe politice din Germania au ajuns în centrul unui scandal după ce presa germană a scris despre modul în care aceste formațiuni au cumpărat de la o companie poștală informațiile despre alegători, date pe care le-au utilizat în campania electorală.

  CHIȘINĂU, 2 apr — Sputnik, Octavian Racu. Două partide importante din Germania, CDU și FDP, au cumpărat de la Deutsche Post, o companie poștală gigant, datele personale ale alegătorilor pe care le-a folosit pentru direcționarea publicității spre un public specific, potrivit unui document publicat de Bild am Sonntag, citat de politico.eu.

  Atât Uniunea Creștin-Democrată (CDU), condusă de Angela Merkel, cât și Democrații Liberi (FDP) au început să obțină din anul 2005 informații de la o filială a  Deutsche Post, cheltuind înaintea alegerilor de anul trecut zeci de mii de euro în baza acestor informații, afirmă publicația germană.

  Deși nu au oferit date despre alegători specifici, informația furnizată de Deutsche Post include peste 100 de caracteristici, inclusiv sexul și nivelul educației a fiecărei gospodării, obiceiurile de consum și alte date socio-demografice specifice care au permis celor două partide germane să-și identifice potențialii alegători pentru alegerile parlamentare.

  De asemenea, Deutsche Post ar fi obținut date de la o terță parte, cum ar fi autoritatea de transport din țară, potrivit site-ului companiei.

  CDU și FDP au recunoscut că au utilizat informațiile legate de alegători, însă afirmă că au făcut-o în conformitate cu legislația Germaniei cu privire la protecția datelor personale. De asemenea, Deutsche Post a declarat că nu a încălcat nicio lege cu privire la protecția datelor personale, iar adresele alegătorilor nu au fost oferite partidelor politice.

  Scandalul vine în contextul în care oamenii din Europa și SUA sunt tot mai nemulțumiți de modul în care sunt utilizate datele personale pentru promovarea unor campanii, cum ar fi în cazul companiei Cambridge Analytica, care a colectat datele personale a peste 50 milioane de utilizatori Facebook, care au fost utilizate în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA în anul 2016.

  Facebook nu recunoaște că ar fi încălcat legislația, însă tactica partidelor politice de utilizare a informațiilor colectate din rețele de socializare pentru a atrage potențiali alegători a ajuns un subiect tot mai disputat în spațiul public.

  Тема:
  Alegerile parlamentare din Germania 2017 (16)

  Tematic

  Ameninţare la adresa Brexit: Dezvăluirile explozive în scandalul Cambridge Analytica
  Declarația zilei: "Facebook - armă și rețea de spionaj de la Departamentul de Stat"
  UE ar putea înlocui Facebook cu o rețea europeană de socializare
  Tagurile:
  datele personale, Deutsche Post, Cambridge Analytica, Alegerile parlamentare din Germania, Campanie electorală, Scandal, Facebook, Uniunea Creștin-Democrată, FDP, CDU, Angela Merkel, Germania


  Știrile Zilei