06:40 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16131

  Cei doi șefi de stat au participat la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare „Akkuyu” în Turcia.

  BUCUREȘTI, 3 apr — Sputnik. Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au participat prin intermediul unei conferințe video la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a centralei nucleare "Akkuyu" în Turciei.

  Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Poză din arhivă
  © Sputnik / Алексей Дружинин

  "Am parcurs o cale lungă. Astăzi centrala Akkuyu a devenit un simbol al cooperării noastre și un indicator al nivelului înalt al acesteia", a spus Erdogan într-un discurs rostit în cadrul ceremoniei.

  Erdogan și-a exprimat speranța că Vladimir Putin va participa la ceremonia de lansare a centralei în anul 2023, iar liderul rus a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a fi prezent la acest eveniment.

  Printre alte proiecte ruso-turce Erdogan a amintit gazoductul "Turkish Stream" și livrarea Turciei a sistemelor de rachetă S-400, menționând nivelul înalt al cooperării și relațiile strânse cu conducerea Federației Ruse.

  "Acest proiect va contribui la îmbunătățirea nivelului de instruire a cetățenilor noștri. Pentru noi este foarte important faptul că sute de tinerii noștri își fac studii în Rusia, obținând cunoștințe pe care le vor putea aplica la ei în țară", a adăugat liderul turc.

  Centrala nucleară "Akkuyu" este primul proiect din lume de stație atomoelectrică realizat conform modelului BOO („build-own-operate", "construiește-deține-operează"). Rusia va construi această centrală, o va deține în proprietate și o vor exploata.

  Potrivit unui acord interguvernamental, 51 la sută din acțiuni vor aparține companiilor ruse, în timp ce 49 la sută din acțiuni vor fi deținute de investitori străini.

  Proiectul centralei "Akkuyu" prevede patru blocuri energetice dotate cu reactor energetic rusesc WWER — 1200, generația 3+, care corespunde celor mai înalte standarde de Securitate "post-Fukushima". Capacitatea fiecărei unități este de 1200 MW. Costul proiectului se ridică la 20 miliarde dolari.

  Tematic

  S-a mișcat carul din loc: despre ce au discutat Putin și Erdogan
  Enigma convorbirii telefonice preavizate s-a rezolvat. Putin a vorbit cu Erdogan
  Erdogan i-a mulțumit lui Putin rusește (VIDEO)
  Erdogan merge iarăși la Putin - iată ce vrea să obțină
  Putin și Erdogan au stabilit ce vor realiza în viitorul apropiat
  Lavrov a povestit despre ce au discutat Putin şi Erdogan
  Putin și Erdogan s-au întâlnit marți la Sankt Petersburg
  Frica Occidentului înaintea întâlnirii Putin-Erdogan. Este vizat și Bucureștiul
  Putin și Erdogan vor avea o întrevedere bilaterală
  Erdogan i-a trimis o scrisoare lui Putin
  Putin despre Erdogan și Poroșenko: dacă vor să se înece, nu mai pot fi salvați
  Tagurile:
  WWER, Akkuyu, construcție, Centrala nucleară, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Rusia, Turcia

  Știrile Zilei