14:51 17 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Britain's Prime Minister Theresa May, centre, is briefed by members of the police as she views the area where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter were found critically ill, in Salisbury, England, Thursday, March 15, 2018

  "Londra va trebui să-şi ceară scuze" - Peskov despre revelația lab din UK în cazul Skripal

  © AP Photo / Toby Melville/PA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)
  22070

  Președintele rus Vladimir Putin a declarat că așteaptă cu nerăbdare următoarea sesiune de urgență a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), sperând că scandalul Skripal va fi clasat

  BUCUREŞTI, 4 apr — Sputnik. Londra va trebui în cele din urmă să-și ceară scuze pentru acuzațiile nefondate împotriva Moscovei în cazul otrăvirii lui Skripal, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce un laborator militar britanic a recunoscut că nu ar putea lega atacul de Moscova.

  "Pentru noi, situația a fost îngrozitoare încă de la început, iar acum, confirmarea începe treptat să vină prin faptul că acuzațiile nebune, făcute de partea britanică la câteva ore după tentativa de asasinare [asupra agentului dublu Serghei Skripal și fiicei sale], sunt neîntemeiate și nefondate", a declarat Peskov jurnaliștilor.

  Aceasta la la scurt timp după interviul pentru Sky News al șeful laboratorului chimic din Porton Down care a recunoscut că oamenii de știință nu au găsit nici o confirmare că agentul chimic A-234 ("Novichok") folosit în otrăvire a venit din Rusia.

  Peskov a declarat că acuzațiile împotriva Moscovei, aşa cum consideră el, nu vor fi niciodată confirmate: "Ministrul britanic de Externe [Boris Johnson], care l-a acuzat pe președintele Putin, și prim-ministrul britanic [Theresa May] vor trebui să privească cumva în ochii colegilor lor din Uniunea Europeană, după ceea ce le-au spus", a spus Peskov.

  "Într-un fel, vor trebui să-și ceară scuze de la partea rusă", a spus el. "Dar, desigur, este încă departe, și această idioțenie a mers prea departe".

  Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că așteaptă cu nerăbdare următoarea sesiune de urgență a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), sperând că scandalul Skripal va fi clasat.

  "Am pregătit cel puțin 20 de întrebări pentru a le discuta. Sperăm că această discuție va pune capăt acestei probleme", a declarat Putin jurnaliștilor de la Ankara, unde a ţinut o conferință de presă comună cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

  Fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa Yulia au fost otrăviți la începutul lunii martie. Autoritățile guvernamentale britanice susțin că a fost implicat un agent neurotoxic de fabricaţie militară rusească și că Moscova se află în spatele otrăvirii, în timp ce Kremlinul insistă că întregul caz a fost falsificat împotriva acesteia.

  Rusia și-a lansat propriile sale investigații penale privind otrăvirea, deoarece victimele dețin cetățenia rusă și a extins ofertele de asistență în investigație către OPCW. Regatul Unit a ignorat ofertele rusești, cerând în schimb Moscovei să-şi recunoască vina. Londra a expulzat 23 de diplomați ruși, despre care susține că erau spioni ascunși, și, de asemenea, au convins o serie de țări aliate să expulzeze alte zeci. Moscova a răspuns cu expulzări similare ca număr.

  Тема:
  Criza în relațiile dintre Marea Britanie și Rusia. Cazul Skripal (114)

  Tematic

  Britanici nu pot identifica proveniența substanței cu care a fost otrăvit Skripal
  Poliția britanică: Skripal a fost otrăvit cu hrișcă
  14 întrebări adresate de Moscova Londrei și Parisului în cazul Skripal
  Zaharova - de ce Londra refuză să ofere informații în cazul Skripal
  Moldova a fost impusă să se solidarizeze cu UE în „dosarul Skripal”
  Expert: Însănătoșirea Iuliei Skripal arată că ea nu a fost otrăvită cu Novicioc
  Starea sănătății Iuliei Skripal s-a îmbunătățit
  Tagurile:
  dovezi, Laborator, cazul Serghei Skripal, Theresa May, Dmitri Peskov, Vladimir Putin, Moscova, Londra
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei