07:51 23 August 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.89
 • RUB0.27
 • RON4.19
 • UAH0.72
  Beijing

  Avertismentul Chinei pentru SUA: nu ne este frică de un război

  © Sputnik / Владимир Вяткин
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  27760

  China declară că este gata de un război comercial cu SUA, însă rămâne deschisă pentru dialog și negocieri.

  BUCUREȘTI, 4 apr — Sputnik. China nu își dorește un război comercial cu SUA, însă dacă Washingtonul intenționează să-l declanșeze, atunci Beijingul este gata de o astfel de confruntare, a declarat miercuri adjunctul ministrului Comerțului al Chinei, Wang Shouwen.

  "Am anunțat măsurile de răspuns. Acestea sunt absolut echilibrate. Ați întrebat despre războiul comercial, China nu își dorește un război comercial. Într-un astfel de război nu există învingători, însă nouă nu ne este frică de război. Dacă cineva vrea să lupte cu noi, suntem gata", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

  În același timp, el a subliniat că partea chineză rămâne deschisă unui dialog și unor negocieri. Anterior, Consiliul de Stat al Chinei a decis introducerea a unor taxe de import în mărime de 25 la sută pentru 106 de mărfuri americane, drept răspuns la decizia SUA de stabilire a unor taxe de import suplimentare pentru anumite mărfuri chineze.

  Printre aceste mărfuri se află: boabele de soia, automobilele, avioanele, producția chimică. Potrivit Ministerului Comerțului al Chinei, în anul 2017, din SUA au fost importate produse din aceste categorii în valoare de 50 miliarde dolari. Termenii introducerii noilor măsuri vor depinde de termenii în care SUA își propun să introducă taxele de import pentru mărfurile chineze.

  Mai devreme, SUA a publicat o listă a 1,3 mii de produse chineze, la care autoritățile intenționează să introducă taxe de import, drept măsură de răspuns la încălcarea de către China a drepturilor la proprietate intelectuală. În acest fel, SUA speră să evite deficitul balanței comerciale cu China. Potrivit calculelor administrației americane, China va pierde anual în urma acestor taxe peste 50 miliarde de dolari.

  SUA au declarat că acesta reprezintă doar primul pas în combaterea Chinei în domeniul comerțului. Autoritățile chineze au declarat în mai multe rânduri că nu-și doresc un război comercial cu SUA, însă nu le este frică și că dispune de toate mijloacele necesare pentru apărarea intereselor sale.

  Pe 23 martie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un memorandum "cu privire la agresiunea economică a Chinei", care permite introducerea unor restricții în ceea ce privește producția din China. Document a fost adoptat în urma unei anchete desfășurate împotriva guvernului Chinei în legătură că încălcarea drepturilor la proprietate intelectuală, precum și în legătură cu politica injustă și discriminatorie în ceea ce privește transferurile de tehnologii, care se desfășoară conform articolului 301 a Actul Comercial din anul 1974, care permite SUA să introducă în mod unilateral bariere asupra mărfurilor importate.

  Tematic

  China sfătuiește SUA “să nu-și sape propria groapă”
  China acuză SUA de un atentat la suveranitatea ei
  „Războiul comercial” între SUA și China va începe astăzi la 18:30
  În China, azi începe Anul #TrumpDog
  China: Noua Strategie de apărare a SUA este o mostră de gândire perimată
  Noua strategie de apărare a SUA: Rusia și China - marii rivali, nu terorismul
  China are șansa să devină, în 2032, prima economie a lumii
  De ce UE nu are un loc la masa marilor puteri, alături de Rusia, SUA și China
  Lovitură prin care China detronează SUA
  Putin participă la summitul BRICS din China
  UE și SUA în pragul unui război comercial. Bruxelles: vor urma măsuri dure!
  Austria cere UE adoptarea unor măsuri dure împotriva SUA
  Merkel speră că UE nu va ajunge la un război comercial cu SUA
  Merkel promite să restabilească relațiile UE cu SUA, Rusia și China
  Tagurile:
  proprietate intelectuală, taxe de import, Război comercial, Protecționism, Wang Shouwen, Donald Trump, China, SUA


  Știrile Zilei