16:16 17 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.48
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.34
 • UAH0.69
  Luptătorii Al Qaeda

  Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria, în afară de „sursele al-Qaeda”

  © AFP 2019 / Fadi al-Halabi / AMC
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria (398)
  30760

  Occidentul continuă să acuze autoritățile din Siria că ar fi folosit o armă chimică în Ghouta de Est fără a prezenta însă nici cele mai mici dovezi. Un politolog turc comentează situația pentru Sputnik.

  BUCUREŞTI, 16 apr — Sputnik, Doina Crainic. După bombardarea, anul trecut, a bazei aeriene siriene Shayrat ca ripostă la adresa Damascului, acuzat de folosirea gazului sarin împotriva civililor, şeful Pentagonului, James Mattis, a recunoscut absenţa oricaror dovezi privind folosirea acestei arme chimice de catre Armata siriana.

  Politologului turc Caglar Tekin a comentat, într-un interviu pentru Sputnik, cu privire la atacul declanşat acum două zile împotriva Siriei.

  „Azi asistăm la o situație asemănătoare [cu cea de acum un an, n. red.]. Mattis acuză din nou Damascul de declanşarea unui atac chimic și nici de data aceasta Occidentul nu are vreo dovadă valabilă. Nu are decât ceea ce spun sursele al-Qaeda [organizație teroristă interzisă în Rusia], potrivit cărora a fost folosită o armă chimică în Ghouta de Est. Nu există alte surse", a declarat pentru agenţia Sputnik politologul turc.

  De asemenea, acesta a argumentat că armata siriană nu avea nici un motiv să lanseze un atac cu arme chimice.

  „Înainte de toate aceste acuzaţii, armata siriană a eliberat 95% din Ghouta de est de sub controlul jihadiștilor, este de înțeles că autoritățile siriene nu ar fi avut niciun interes să folosească o armă chimică", a spus Tekin.

  Potrivit analistului, în cei șapte ani de conflicte în Siria, au existat mai multe acuzaţii privind utilizarea armelor chimice de către armata siriană, însă nici până acum nu au fost prezentate dovezi.

  „În momentul în care lupta autorităților siriene împotriva jihadiștilor era aproape încheiată prin victoria trupelor guvernamentale, în mod evident, Damascul nu avea niciun motiv să folosească o armă chimică, mai ales că Franța, Marea Britanie și Statele Unite amenințau constant cu o ripostă fermă la o astfel de acţiune", este concluzia analistului Caglar Tekin.

  Тема:
  Războiul din Siria (398)

  Tematic

  Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii
  Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
  Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
  Șeful diplomației britanice despre perspectiva unor noi atacuri în Siria
  Au participat militarii ruși la pararea atacului aerian din Siria? Pentagonul face lumină
  Opinie: Atmosfera legată de Siria, asemănătoare celei dinaintea Primului Război Mondial
  Adrian Năstase, superb: lecție de înaltă diplomație și atitudine în conflictul din Siria
  Tagurile:
  jihadist, teroriști, Arme chimice, Caglar Tekin, Ghouta Orientală, Damasc, Siria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei