12:17 14 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Donald Trump

  Trump, lipsit de dreptul de a purta războaie antitero?

  © AP Photo / Evan Vucci
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria (357)
  40080

  Președintele SUA ar putea rămâne fără prerogativa de a declanșa operațiuni militare împotriva mișcărilor radicale din afara țării.

  BUCUREȘTI, 17 apr — Sputnik. Șeful comisiei pentru relații internaționale, Bob Corker, a declarat că senatorii ambelor partide au elaborat un nou proiect de lege menit să înlocuiască prevederile din perioada 2001-2002, care oferă șefului de stat dreptul de utilizare a forțelor armate împotriva teroriștilor în afara țării.

  Senatorii vor limita drepturile președintelui în acest domeniu și vor spori atribuțiile Congresului în astfel de decizii. Procedura de vot și introducerea rectificărilor în rezoluția propusă va avea loc pe 23 aprilie.

  Dezbaterile legate de rolul Congresului și despre drepturile președintelui de a purta războaie în afara țării au fost reluate cu un nou avânt după atacurile SUA și aliaților lor asupra Siriei pe 14 aprilie. Mai mulți senatori și congresmani și-au exprimat nemulțumirea că o astfel de decizie a fost luată fără o consultare a legislativului.

  "Pe parcursul mai multor ani au fost întreprinse mai multe eforturi de modificare a acestor atribuții și chiar dacă mai este mult de lucru, sunt bucuros că am ajuns la un acord pe care îl va examina comisia… Aștept cu nerăbdare o discuție sănătoasă și o introducere a rectificărilor în comisia noastră săptămâna următoare", a spus Corker.

  În declarația publicată pe site-ul lui personal, Corker și-a exprimat speranță că în cele din urmă se va reuși obținerea unui echilibru între o luptă eficientă a SUA împotriva terorismului și un rol sporit al Congresului în luarea unor astfel de decizii.

  Тема:
  Războiul din Siria (357)

  Tematic

  Partiarhul Kirill și Papa Francisc au adoptat un mesaj pacificator legat de Siria
  SUA vor să-și înlocuiască militarii din Siria cu trupe din țările arabe
  Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria, în afară de „sursele al-Qaeda”
  Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii
  Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
  Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
  Șeful diplomației britanice despre perspectiva unor noi atacuri în Siria
  Tagurile:
  Războaie, Congres, Donald Trump, SUA, Siria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei