16:51 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  MAE al Siriei a transmis ambasadei române ordinul Legiunii de Onoare al Franței

  Assad a transmis ambasadei române de la Damasc un colet pentru Macron

  © Facebook / Președinția Siriei
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria (440)
  33461

  Ministerul de Externe al Siriei a returnat lui Emmanuel Macron, prin intermediul ambasadei române de la Damasc, ordinul Legiunii de Onoare al Franței.

  BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Siriei a returnat Franței ordinul Legiunii de Onoare prin intermediul ambasadei României la Damasc (singura țară UE cu o reprezentanță diplomatică în Siria — n.r.), a anunțat serviciul de presă al liderului sirian.

  În declarația administrației prezidențiale siriene se mai spune că motivul renunțării la ordin este participarea Franței în agresiunea militară împotriva Siriei, alături de SUA și Marea Britanie pe 14 aprilie.

  "Pentru președintele Assad nu este onorabil să poarte distincția unui regim obedient, care servește SUA, o țară care susține teroriștii în Siria și atentează la un stat membru al ONU, încălcând flagrant dreptul internațional și principiile acestuia", se arată în comunicat.

  În declarație se mai menționează că Siria întotdeauna a tratat cu respect dialogul internațional și dreptul popoarelor de a-și decide soarta. Damasc se pronunță împotriva oricăror indicații din afară, în special din partea unor „regimuri imature, care nu au nici experiență, nici înțelepciune, nici statornicie, regimuri care își urmăresc interesele personale din contul intereselor popoarelor".

  Oficialitățile siriene subliniază că timpul colonialismului a trecut și poporul sirian, care a luptat șapte ani împotriva terorismului, nu se va lăsa speriat de „o politică infantilă și frivolă".

  Anterior, agenția France Press, cu referire la persoanele apropiate de Emmanuel Macron, a anunțat că Parisul intenționează să demareze procedura de retragere a ordinului Legiunii de Onoare cu care Assad a fost decorat de președintele francez Jean Chirac, în timpul unei vizite oficiale în Siria, în anul 2001.

  Ordinul Legiunii de Onoare reprezintă cea mai înaltă distincție de recunoaștere a unor merite deosebite față de Franța.

  Ordinul Legiunii de Onoare
  © Sputnik / Александр Поляков
  Ordinul Legiunii de Onoare

  Acesta a fost înființat în anul 1802 de împăratul Napoleon Bonaparte. Marele magistrul al ordinului este președintele francez, iar problema retragerii distincției se află în competența cancelariei ordinului.

  Тема:
  Războiul din Siria (440)

  Tematic

  Două rachete „inteligente” americane din Siria au ajuns în Rusia
  Armata siriană poate dovedi că „atacul chimic" din Siria e o înscenare - Video
  Trei companii belgiene au livrat ilegal substanțe chimice în Siria
  Partiarhul Kirill și Papa Francisc au adoptat un mesaj pacificator legat de Siria
  SUA vor să-și înlocuiască militarii din Siria cu trupe din țările arabe
  Nu există dovezi ale folosirii armelor chimice în Siria, în afară de „sursele al-Qaeda”
  Comunităţile creştine din Siria, atitudine curajoasă şi fermă. Apel la protejarea păcii
  Peste 50% dintre britanici dezaprobă atacurile din Siria fără girul parlamentului
  Silvian Ionescu: ”De când cu Siria, e recoltă mare de „experţi" pe metru pătrat”
  Tagurile:
  Ordinul Legiunii de Onoare al Franței, Ambasada româniei de la Damasc, Emmanuel Macron, Bashar Al Assad, Damasc, România, Siria


  Știrile Zilei