01:58 22 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD17.04
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  46340

  "De unde provine amenințarea? Aceasta vine în primul rând din partea partenerilor strategici", a declarat Erdogan, subliniind că Washingtonul continuă să transporte cu camioane și avioane armament spre nordul Siriei.

  BUCUREŞTI, 22 apr — Sputnik. Președintele turc Recep Erdogan a criticat puternic SUA și alți aliați NATO pentru sprijinul lor și încrederea în militanţii kurzi pentru a păstra o poziție în Siria, reiterând că Ankara îi consideră drept o amenințare la adresa securității sale.

  "Nu putem cumpăra arme din SUA cu banii noștri, dar, din nefericire, SUA şi forțele coaliției dau aceste arme, aceste muniții, organizațiilor teroriste, gratuit", a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat canalului turc NTV.

  "De unde provine amenințarea? Aceasta vine în primul rând din partea partenerilor strategici", a declarat el, subliniind că Washingtonul continuă să transporte cu camioane și avioane armament spre nordul Siriei.

  "Statele Unite au trimis 5.000 de camioane încărcate cu armament în nordul Siriei", a declarat liderul turc, reiterând preocupările pe care le-a exprimat în repetate rânduri, mai ales după lansarea operațiunilor militare în nordul Siriei.

  La 20 ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă transfrontalieră în Siria cu scopul de a disloca "teroriştii" kurzi din Afrin. Asaltul, codificat ca Operațiunea Olive Branch, a tensionat relațiile dintre Washington și Ankara — care a amenințat că va extinde operațiunea spre Manbij și mai departe. Militanţii kurzi sunt aliați-cheie ai SUA în această regiune, însă Ankara îi consideră drept o ramură a organizației calificate drept teroriste — Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

  Washingtonul a criticat, de asemenea, "alinierea necorespunzătoare a Ankarei față de Occident și relațiile sale mai stranse cu Rusia și Iranul". Decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia expune Turcia la posibile sancțiuni americane, a avertizat recent secretarul de stat Wess Mitchell, menționând că "este în interesul național american să vedem că Turcia rămâne aliniată politic și strategic cu Occidentul".

  "Ușurința cu care Turcia a încheiat aranjamente cu armata rusă pentru a facilita lansarea Operațiunii Olive Branch în cartierul Afrin — aranjamente la care America era privată — îngrijorează grav", a spus el. "În ultimul timp, Turcia și-a sporit angajamentul cu Rusia și Iranul".

  Știrile Zilei