09:42 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Brexit

  Brexit: unităţi de înregistrare a cetățenilor europeni din UK, în pub-uri, școli

  © AFP 2019 / Chris J Ratcliffe
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)
  905 0 0

  Marii Britanii i se cere să lanseze programe de înregistrare a cetățenilor europeni din UK în pub-uri, şcoli, spitale, biblioteci etc., în spaţii mai „accesibile şi familiare".

  BUCUREŞTI, 23 apr — Sputnik, Doina Crainic. Un grup de experţi din Marea Britanie cere miniștrilor britanici să-și intensifice planurile pentru a le asigura celor 3,4 milioane de cetăţeni europeni posibilitatea de a se înregistra pentru şederea în această ţară.

  Guvernul trebuie să fie mult mai ambițios în planurile pe care le are în vedere pentru înregistrarea, după Brexit, a celor aproximativ 3,4 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, şi să introducă programe de informare în pub-uri, școli, spitale și biblioteci, se precizează într-un raport al Migration Policy Institute Europe (MPI, Institutul pentru Politici privind Imigraţia din Europa), citat de The Guardian.

  Institutul a recomandat elaborarea unor „strategii de informare", precum actualizarea ghidurilor oficiale, dar și măsuri prin care britanicilor din UE și cetățenilor europeni din Regatul Unit să li se ofere posibilitatea de a se înregistra pentru rămânerea în ţară „într-o serie de spaţii accesibile și familiare", care sunt mai puțin intimidante decât spaţiile oficiale.

  Fără o gestionare adecvată a situaţiei, rezultatul ar putea fi o „populație numeroasă de britanici neautorizaţi rămași fără statut legal" după Brexit, se mai afirmă în raport, care avertizează că acest lucru ar putea încuraja frauda.

  În raport se manifestă şi preocuparea pentru soarta britanicilor stabiliți în UE, menționând că, deși Theresa May a propus un plan post-Brexit pentru cetățenii europeni, alte ţări din UE nu au propus încă astfel de planuri, care îi pot afecta pe britanici.

  Raportul vine în contextul în care UE şi-a exprimat recent preocuparea cu privire la tratamentul care va fi aplicat cetăţenilor europeni după Brexit.

  MPI, care are sediul la Bruxelles, recomandă guvernelor să se asigure că nu descalifică persoanele eligibile să rămână în compania aleasă de ei, forțându-i să prezinte documente privind trecutul lor în țară. „Cerințe retrospective în care solicitanților li se cere să caute şi să prezinte documentele prin care să-şi dovedească locurile de muncă, șederea sau statutul familial din trecut — ar putea conduce la respingeri pe scară largă", se mai arată în raport.

  Ministerul britanic de Interne a anunţat că va publica în vară mai multe detalii despre sistemul de înregistrare a imigranţilor, dar a promis „o schemă nouă, simplificată și accesibilă pentru cetățenii europeni".

  „Organizăm activ evenimente de informare a cetățenilor, atât în Marea Britanie, cât și în UE, pentru a explica paşii pe care trebuie să îi urmeze și pentru a crește gradul de conștientizare", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (620)

  Tematic

  Brexit dur? Bruxellesul nu agreează ultimele inițiative ale Londrei
  Brexit, schimbare de macaz: UE refuză un acord dacă Londra nu acceptă condițiile
  Brexit, o nouă analiză: cum vor fi afectate nivelul de trai, salariile și prețurile
  BREXIT: Procesul a debutat la 29 martie - acord de principiu (VIDEO). Sfaturile MAE
  Ameninţare la adresa Brexit: Dezvăluirile explozive în scandalul Cambridge Analytica
  Iohannis, mesaj despre Brexit: “Am obţinut rezultate foarte bune”
  Tagurile:
  informare, statut, înregistrare, Cetățeni europeni, Brexit, Marea Britanie


  Știrile Zilei