00:36 10 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  70 0 0

  În contextul în care Washingtonul a amenințat că se retrage din acordul nuclear cu Iranul, Teheranul amenință, la rândul său, să repună în funcţiune unităţile sale nucleare.

  BUCUREŞTI, 25 apr — Sputnik, Doina Crainic. În cazul retragerii Statelor Unite din acordul privind programul nuclear iranian, Teheranul va relua activitatea unităţilor sale nucleare, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran, Ali Chamkhani, citat de Sputnik France.

  „Vom relua activitatea unităţilor noastre nucleare la nivelul la nivelul la care erau înainte de încheierea acordului [privind programul nuclear iranian]", a declarat oficialul, fiind întrebat de reporteri despre consecințele unei posibile retrageri a Washingtonului din acest acord.

  Potrivit lui Ali Chamkhani, Teheranul este obișnuit cu acest tip de presiuni. „Acest lucru va fi important pentru securitatea internațională în general", a adăugat el.

  Donald Trump a stabilit data de 12 mai ca un ultimatum dat aliaților săi europeni pentru ajungerea la un acord cu Iranul în scopul de a „soluţiona teribilele neajunsuri" din textul acordului.

  Dacă, până la această dată, nu se va găsi o modalitate de a înăspri acordul semnat în 2015 între marile puteri şi Iran pentru prevenirea achiziționării bombei atomice, președintele Trump amenință să reintroducă sancțiuni împotriva Teheranului și să se retragă din acord.

  Trump solicită efectuarea mai multor inspecții și, mai ales, eliminarea limitelor de timp privind activitatea nucleară a Teheranului, care vor expira în 2025 și 2030.

  Potrivit secretarului Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Teheranul ar putea să iasă din Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) dacă Trump decide să se retragă din acordul nuclear.

  Tematic

  Liderul Iranului către SUA: Vor fi consecințe grave
  Iranul și-a prezentat noul sistem de apărare antiaeriană (VIDEO)
  Iran: Israelul va răspunde pentru atacurile sale cu rachete
  Rusia, Turcia și Iran au o strategie comună în privința Siriei
  Un eventual conflict între Israel și Iran: de partea cui va fi Moscova?
  Fost secretar de stat al SUA: anularea acordului cu Iran ar putea provoca un război
  Iran: A luat sfârșit ”epoca loviturilor fără pedeapsă” în Siria
  Tagurile:
  Consecințe, abandonare, avertizare, acordul nuclear, Ali Chamkhani, SUA, Iran

  Știrile Zilei