14:22 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament in Strasbourg, France, September 9, 2015

  Juncker: nu există o agendă de securitate fără Rusia. Europa nu este un stăpân al lumii

  © REUTERS / Vincent Kessler
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  33141

  Nu poate exista o agendă de securitate fără Rusia, politicienii europeni trebuie să înceteze să mai considere Europa un stăpân al lumii și ar trebuie să aplece urechea la ce spune restul lumii.

  BUCUREȘTI, 28 apr — Sputnik. Rusia este un din participanții importanți ai proceselor de pe agenda internațională internațională, nu "o putere regională" și Europa trebuie să-și restabilească contactele cu Moscova, pentru că problemele de securitate din Europa nu pot fi puse în discuție fără participarea Rusiei, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

  "Prietenul meu, Vladimir Putin, cu care prietenim de mulți ani, chiar dacă acum nu puteți spune că Putin vă este prieten, a fost cândva neplăcut mirat de o afirmație a președintelui Obama că Rusia este doar o putere regional. Dacă există ceva ce Rusia nu ar fi, este tocmai asta (o putere regional n.r.)", a declarat Juncker într-un interviu oferit publicației irlandeze Trow, citat de Politico.

  Președintele Comisiei Europene a menționat și despre necesitatea revenirii la un dialog cu Rusia, pentru că aceasta reprezintă un participant important în agenda zilei a securității din regiune.

  "Trebuie să învățăm să vorbim cu rușii de la egal la egal. Trebuie să restabilim contactul cu Rusia. Rusia este un jucător important. Nu poate exista nicio agenda de securitate fără Rusia. Nu îmi place actuala retorică a războiului rece", consideră Juncker.

  Șeful CE a atras atenția și la faptul că Europa „uită uneori" că este doar o parte a lumii, nu „stăpânul" ei.

  „Uităm că suntem o parte mică și slabă a universului. Pierdem din puterea economică. Lent, dar sigur, cădem spre 25 la sută din PIB mondial, la 16-18 la sută", a spus politicianul.

  Juncker a menționată că Europa pierde nu doar din punct de vedere economic, dar și în plan cultura și demografic, iată de ce politicienii europeni trebuie "să dea dovadă de modestie" și să aplece urechea la restul lumii.

  „Avem pierderi și în plan demografic. Există prin cultură, însă nu dominăm. Iată de ce întotdeauna îndemn oamenii să-și manifeste mai accentuat o modestie. Trebuie să ne aplecăm urechea la ceea ce spune restul lumii", a conchis președintele Comisiei Europene.

  Tematic

  Juncker inaugurează statuia lui Karl Marx împreună cu chinezii. Urmează cea a lui Lenin?
  Juncker îi promite lui Putin un ”parteneriat” în noul mandat al liderului rus
  Juncker: există un conflict între Comisia Europeană și guvernul Poloniei
  ULTIMA ORĂ: „Sunt împotriva unui super-stat european” - Juncker
  Un ofițer SRI se revoltă: ”Sper ca Juncker să admită ce se întâmplă în România"
  Tagurile:
  Vladimir Putin, Jean-Claude Juncker, Rusia


  Știrile Zilei