06:54 14 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.16
 • USD17.03
 • RUB0.25
 • RON4.11
 • UAH0.61
  În căutarea unui loc de muncă

  Doar o treime din tineretul european are încredere în UE

  © Sputnik / Руслан Кривобок
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  69 0 0

  Un sondaj realizat printre europeni în vârstă de 16-26 ani arată că peste 50 la sută din respondenți sunt nemulțumiți de actualele sisteme politice și doar o treime are încredere în instituțiile europene.

  BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik. Peste 45 la sută din respondenți au declarat că sistemul politic din țara lor trebuie reformat, 28 la sută consideră că țara lor are nevoie de schimbări radicale, iar 17 la sută s-au arătat mulțumiți de funcționarea sistemului politic, arată rezultatele unui sondaj realizat de fundația TUI.

  Respondenții din Germania s-au dovedit a fi cei mai mulțumiți de sistemul politic existent, iar cei mai mulți tineri care consideră că țările lor au nevoie de niște schimbări radicale sunt în Grecia (52 la sută), Italia (43 la sută) și Spania (35 la sută).

  De asemenea, studiul arată că adepții unor schimbări radicale se pronunță cel mai des împotriva ordinii democratice. Rezultatele arată că proporția tinerilor cu atitudini populiste variază de la 7 la sută în Germania la 23 la sută în Polonia.

  Acești tineri tind să fie mai critici față de funcționarea sistemului democratic: 39 la sută consideră că sistemul politic din țara lor este atât de prost încât este nevoie de schimbări radicale. O astfel de opinie este exprimată preponderent de respondenții din Grecia (66 la sută), Italia (51 la sută), Polonia (41 la sută) și Spania (39 la sută).

  Se menționează că tinerii cu tendințe populiste sunt predispuși într-o mai mare măsură să renunțe la principiile fundamentale ale democrației. 64 la sută dintre aceștia ar prefera ca deciziile politice importante să fie luate de experți independenți, nu de politicieni aleși. 

  Tinerii li s-a solicitat și o opinie despre Uniunea Europeană. În pofida faptului că doar 33 la sută din respondenți au încredere în instituțiile europene, 71 la sută s-au pronunțat împotriva ieșirii țării lor din UE.

  Din cei intervievați, 44 la sută consideră că principala sarcină a UE este lupta cu terorismul, 34 la sută au menționat necesitatea protejării mediului ambiant, iar 33 la sută — controlul asupra migrației. Potrivit lor, creșterea economică (39 la sută) și reducerea inegalității sociale (35 la sută) sunt principalele sarcini ai statelor naționale.

  Sondajul a fost efectuat în perioada 14 februarie-4 martie, printre tinerii europeni din Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie, care sunt cuprinși între vârsta de 16 și 26 de ani.

  Tematic

  Sondaj: peste jumătate dintre francezi dezaprobă politica lui Macron
  Sondaj: britanicii nu vor un conflict cu Rusia din cauza Siriei
  Sondaj: 88% din bulgari susțin refuzul de a expulza diplomații ruși
  Sondaj: 62 la sută din turci vor o apropiere de Rusia. 95 la sută sunt anti-SUA
  SONDAJ:Românii se tem de multinaționale
  Sondaj: Peste 30 la sută din români cred în prezicători
  Sondaj: câți salariați din Marea Britanie nu își permit să mănânce
  Tagurile:
  sondaj, Populism, democrație, Uniunea Europeană, Germania
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei