00:59 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  256141

  Preşedintele francez, Emmanuel Macron, susţine declaraţiile cancelarului german şi vorbeşte despre suveranitate.

  BUCUREŞTI, 10 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. În cursul zilei de astăzi, cancelarul german Angela Merkel a tras un puternic semnal de alarmă, avertizând asupra faptului că Europa nu mai poate conta pe Statele Unite ale Americii pentru a o proteja în orice circumstanţe, motiv pentru care a venit timpul să îşi ia propriul destin în mâini.

  Declaraţia a fost făcută în cadrul unei ceremonii în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

  „Europa trebuie să-şi ia propriul destin în mâini, este provocarea noastră pentru viitor", a declarat Merkel, potrivit hotnews.ro.

  În cadrul acestei ceremonii, Macron l-a atacat şi pe preşedintele american, deşi nu a rostit numele său şi l-a acuzat că încearcă să decidă conduita europenilor.

  „Dacă acceptăm ca alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni, în orele cele mai grele ale istoriei noastre, să se pună în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori făcându-ne să ne asumăm cele mai rele riscuri, atunci nu mai suntem suverani", a spus Macron, care s-a referit în continuare la faptul că „alte puteri" au decis să nu îşi respecte propriul cuvânt, cu ţintă clară spre retragerea SUA din acordul cu Iranul.

  În fapt, declaraţia Angelei Merkel sugerează faptul că SUA au devenit imprevizibile, agresive şi tot mai înclinate să joace strict după propriile reguli, fără să mai ţină cont de cele internaţionale.

  Angela Merkel
  © AP Photo / Markus Schreiber

  Nu este pentru prima dată câd Merkel îndeamnă Europa să îşi ia soarta în propriile mâini. O declaraţie similară a fost făcută şi la începutul anului trecut.

  De altfel, se vorbeşte de mult timp despre ruperea în două a Alianţei Nord Atlantice, prin crearea unei aşa-zise noi Uniuni Europene reprezentată de Franţa şi Germania.

  Ideea centrală este cea a marilor proiecte strategice şi arată în mod clar că se vede rezultatul unei preocupări pentru viitorul zonei de putere care este Zona Euro.

  „Urmează o refacere a tuturor jocurilor în Uniunea Europeană. Sper să ne fi pregătit de mult timp pentru asta şi să ştim să ne negociem corect locul în noile alianţe formale şi informale de putere. Dar Europa asta se pregăteşte să fie", scria, pe blogurile Adevărul, jurnalistul Cristian Unteanu, încă din data de 14 ianuarie 2018. 

  Iată, aşadar, că declaraţiile de astăzi ale celor doi lideri nu vin decât să mai contureze ideea acestui proiect. Trebuie să înţeleagă toată lumea că, de acum înainte, trebuie să ne aşteptăm la schimbare, care se va petrece fie că vrem, fie că nu.

  Tematic

  Angela Merkel îl pune la punct pe Trump: „Sunt împotrivă!"
  Politico: ce vrea să obțină Merkel de la Trump
  Un videoclip cu Putin, Merkel și Trump face furori pe YouTube
  Macron: decizia lui Trump care ar putea provoca un război
  Tagurile:
  pe cont propriu, securitate, Suveranitate, NATO, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Europa, SUA, Germania, Franța


  Știrile Zilei