04:01 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13230

  Statele Unite exercită presiuni asupra statelor care au semnat acordul nuclear cu Iranul, forțându-le să renunțe la orice relații economice și comerciale cu statul iranian.

  BUCUREȘTI, 15 mai — Sputnik. SUA exercită presiuni asupra participanților la acordul nuclear cu Iranul, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său filipinez, Alan Peter Cayetano.

  "Vedem, și am spus-o cu bună dreptate, că asupra lor (statelor semnatare ale acordului cu Iranul, n.r.) se va exercita și deja se exercită presiuni majore, sunt înaintate ultimatumuri despre necesitatea încetării oricăror relații comerciale cu Iranul, inclusiv a livrărilor anumitor producții, achiziționarea petrolului iranian, fiind stabilite anumite termene limită — 60 de zile, 90 de zile. Așa arată planul de presiuni masive", a declarat Lavrov.

  Acesta a menționat că partenerii europeni vorbesc despre pregătirea pentru o situație în care nu ar mai depinde de SUA în relațiile lor economice și comerciale cu Iranul, intenționând să adopte anumite măsuri compensatorii.

  "Unul lucru este clar: SUA, din momentul denunțării Planul Comun și Cuprinzător de Acțiuni, și-au pierdut orice drepturi în raport cu acest document, pentru că acolo există un șir de prevederi care oferă anumite drepturi statelor participante. SUA, iar ei, în opinia mea, nici nu neagă acest lucru, și-au pierdut toate aceste drepturi", a spus Lavrov.

  SUA s-au retras din Planul Comun și Cuprinzător de Acțiuni și au anunțat reintroducerea sancțiunilor împotriva Iranului, care au funcționat până la semnarea acordului. Restul părților semnatare a acordului — Rusia, China, Marea Britanie, Franța, Germania, s-au pronunțat împotriva acestei acțiuni a SUA. Partenerii europeni ai Washingtonul au declarat că vor respecta în continuare acordul încheiat cu Teheranul.

  Tematic

  România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
  Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"
  Iran: Israelul va răspunde pentru atacurile sale cu rachete
  Tagurile:
  Planul Comun și Cuprinzător de Acțiuni, acordul nuclear, presiuni, Sergei Lavrov, Rusia, SUA, Iran


  Știrile Zilei