14:47 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Dolari americani

  Război împotriva SUA: UE vrea să renunțe la dolar

  © Sputnik / Владимир Вяткин
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  66670

  Uniunea Europeană intenționează să înlocuiască dolarul cu euro în plățile pentru petrolul iranian și să consolideze relațiile economice cu Iranul, în ciuda politicii sancțiunilor adoptate de SUA împotriva Teheranului.

  BUCUREȘTI, 16 mai — Sputnik. Uniunea Europeană intenționează să înlocuiască dolarul cu euro în plățile pentru petrolul din Iran, a comunicat agenției RIA Novosti o sursă din mediul diplomatic de la Bruxelles.

  Mai devreme, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat că Franța, Germania și Marea Britanie au convenit cu Iran asupra elaborării unui program de susținere și consolidare a relațiilor economice reciproce, drept răspuns la denunțarea de către SUA a acordului nuclear semnat cu Teheranul.

  În primul rând, e vorba de continuarea livrărilor a petrolului, gazului și produselor petroliere, tranzacții bancare eficiente, continuarea contactelor cu Iranul în domeniul transportului aerian, maritim și terestru, oferirea creditelor pentru export.

  În următoarele săptămâni urmează să fie elaborate deciziile care vor fi puse în practică.

  Pe 19-20 mai este planificată o vizită în Iran a comisarului european pentru energetică și climă, Miguel Arias Cañete. Potrivit informațiilor făcute publice de Comisia Europeană, în cadrul acestei deplasări urmează să fie puse în discuție consolidarea cooperării între Iran și Uniunea Europeană în domeniul energetic, în contextul reconfirmării de către Comisia Europeană a susținerii pentru acordul nuclear încheiat cu Iranul.

  Tematic

  Revolta europeană împotriva lui Trump: UE vrea să preia rolul SUA
  Lavrov: SUA exercită presiuni asupra semnatorilor acordului cu Iranul
  Erdogan: SUA și-au pierdut statutul de mediator
  Kremlinul: Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim ar putea agrava situația
  Liderii statelor UE caută un răspuns comun la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul
  Nemții au mai mare încredere în Rusia decât în SUA
  România ignoră amenințările SUA: “avem interese puternice în Iran”
  Tagurile:
  Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, acordul nuclear cu iran, dolar, petrol, euro, Comisia Europeană, Comerț, Miguel Arias Cañete, Teheran, Bruxelles, Uniunea Europeană, SUA, Iran


  Știrile Zilei