18:05 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Liderul Coreei de Nord

  SUA cer Coreei de Nord să expedieze în afara țării focoasele sale nucleare

  © Sputnik / Илья Питалев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)
  21601

  SUA cere Coreei de Nord să expedieze în afara țării o serie de focoase nucleare și rachete balistice, în cazul în care Phenianul dorește să fie exclus de Washington din lista statelor care sponsorizează terorismul.

  BUCUREȘTI, 17 mai — Sputnik. SUA au cerut Coreei de Nord să expedieze o serie de focoase nucleare și rachete balistice intercontinentale în afara țării în decursul unei jumătăți de an, potrivit ziarului japonez Asahi Shimbun.

  Pe parcursul negocierilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord, partea americană a declarat Phenianului că se așteaptă la lichidarea unei părți a arsenalului nuclear în termen de șase luni.

  Cererea a fost formulată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în timpul întâlnirii lui cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, pe 9 mai. În schimb, Washingtonul ar putea elimina Phenianul din lista statelor care sponsorizează terorismul, scrie Asahi Shimbun. Anul trecut, Coreea de Nord a fost inclusă din nou în această listă, fapt care îi permite guvernului american să introducă noi sancțiuni împotriva acestui stat.

  Știrea vine la o zi după ce Coreea de Nord a amânat o reuniune inter-Coreeană de nivel înalt în formă de protest față de exercițiile militare comune ale SUA și Coreei de Sud. De asemenea, Phenianul a avertizat că ar putea să procedeze la fel cu întrevederea planificată între președintele SUA, Donald Trump, și Kim Jong-un, care urmează să aibă loc pe 12 iunie, la Singapore.

  Phenianul a dat de înțeles Washingtonului că astfel de tactici de negocieri sunt inacceptabile și că nu este interesat în discuții care vizează o denuclearizare unilaterală, fără garanții că statul nord-coreean va rămâne descoperit din punct de vedere al apărării, în cazul unei agresiuni.

  Acest lucru este un mare pas în urmă în procesul de reconciliere pe Peninsula Coreeană, ale cărui baze au fost puse la întrevederea între liderii celor două Coreei, Kim Jong-un și Moon Jae-in.

  Negocierile de pace între Moon și Kim au fost salutate de mai mulți lideri ai lumii, inclusiv de Trump, dar nu au împiedicat Washingtonul să desfășoare exerciții militare cu aliații săi în regiune. Exercițiile Max Thunder 18, care au început vineri și vor dura două săptămâni, vor implica 100 de avioane militare. Coreea de Nord consideră că aceste exerciții reprezintă un show al agresiunii.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)

  Tematic

  Șoc în Coreea, Kim s-a revoltat pe SUA: "Nu permit gunoaielor umane să arunce cu noroi"
  Liderul Coreei de Sud l-a sunat pe Vladimir Putin. Ce i-a povestit
  Trump despre summitul inter-coreean: Bună treabă, dar...
  Coreea de Nord... s-a întâmplat ceea ce nimeni nu mai credea!
  Kim Jong Un: Coreea de Nord nu mai are nevoie să testeze arme nucleare
  Trump așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu liderul Coreei de Nord
  Unde va avea loc întrâlnirea istorică între liderii SUA și Coreei de Nord
  Patinaj și lupte marțiale. 2 în 1, invenție a unui atlet nord-coreean. VIDEO
  SUA cere tuturor statelor să întrerupă relațiile cu Coreea de Nord
  Liderul Coreei de Sud, dispus să onoreze invitația la Phenian. Cu o condiție
  Tagurile:
  Max Thunder 18, Asahi Shimbun, rachete balistice, Focoase nucleare, Moon Jae-in, Mike Pompeo, Kim Jong-un, Donald Trump, Coreea de Sud, Singapore, Coreea de Nord, SUA


  Știrile Zilei