03:52 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Kilauea, Hawaii

  Avertisment. Infernul din Hawaii. Pericolul imens ce îi paşte pe locuitori - FOTO, VIDEO

  © AP Photo / David Jordan
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19430

  Locuitorii din Hawaii se confruntă cu o nouă amenințare în urma erupţiei vulcanului Kilauea. Avertismentul transmis de autorităţi.

  BUCUREŞTI, 21 mai — Sputnik, Doina Crainic. Lava vulcanului Kilauea a început să curgă în ocean, rezultatul fiind un produs de o aciditate acută, denumit „laze".

  Amestecul „laze", o combinaţie între cuvintele „lavă" și „haze" („abur, ceaţă"), este un amestec de particule de acid clorhidric, de vapori și de sticlă fină. Este produsă atunci când lava fierbinte curge în apa rece a mării. Poate provoca iritarea plămânilor, a ochilor și a pielii.

  Autoritățile îi avertizează pe locuitori să stea departe de orice râu de lavă care intră în ocean, potrivit RT.

  „Trebuie să ştiţi că fumul de la amestecul «laze» este purtat de vânt și îşi poate schimba direcția pe neaşteptate", atrag atenţia autorităţile.

  Două fluxuri de lavă au curs în ocean lângă parcul public MacKenzie, determinând autoritățile să blocheze accesul în zonă. Garda de coastă din SUA continuă să monitorizeze situația.

  Se aşteaptă ca vânturile de nord-est să limiteze riscul expunerii la „laze" a zonelor din sud și vest ale Insulei Mari din Hawaii în această săptămână, potrivit Accuweather. Ultima amenințare vine în urma relatărilor despre prima victimă directă, căreia fluxul de lavă i-a provocat răni. Un bărbat a fost grav rănit când se afla în balconul locuinţei sale după ce a fost lovit de stropi de lavă.

  ​Mai mult de 20 de fisuri s-au deschis de la cea mai recenta declanşare a activităţii vulcanului, pe 3 mai. Mii de locuitori au fost evacuaţi şi cel puţin 25 de case, împreună cu alte clădiri, au fost distruse de lavă.

  Nori de aburi se ridică în timp ce lava curge în Oceanul Pacific, provocând îngrijorări localnicilor:

  Tematic

  Erupție vulcanică în Hawaii: mii de locuitori evacuați - VIDEO
  Pericol de tsunami pentru Hawaii după un cutremur de 7,7 pe Insulele Solomon
  Tagurile:
  ceață toxică, apele mării, lavă, erupție, vulcan, Kilauea, Hawaii


  Știrile Zilei