13:16 13 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.24
 • RUB0.26
 • RON4.19
 • UAH0.62
  Giuseppe Conte

  Italia: „Avocatul poporului" va forma un „guvern al schimbării"

  © AP Photo / Gregorio Borgia
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11410

  Președintele Italiei a aprobat miercuri candidatura lui Giuseppe Conte în funcţia de prim-ministru al țării. Acest reprezentant al dreptei a promis reforme „rapide" pentru poporul italian.

  BUCUREŞTI, 24 mai — Sputnik, Doina Crainic. Giuseppe Conte a promis să realizeze reforme rapide după ce numirea sa în funcția de prim-ministru a fost confirmată miercuri de președintele țării, ceea ce a marcat încheierea negocierilor din ultimele luni care au condus la formarea Coaliției dintre Liga Nordului şi Mișcarea 5 Stele (M5).

  „Va fi un guvern al schimbării", a declarat avocatul și fostul profesor de drept, într-un discurs la Palatul Quirinal din Roma.

  Noul prim-ministru, care doreşte a fi „avocatul apărării poporului italian", a declarat că intenționează să introducă imediat cerințe mai stricte privind acordarea de azil și să continue negocierile cu privire la relaxarea cheltuielilor bugetare impuse de Bruxelles.

  În acelaşi timp, i-a asigurat pe oficialii europeni că noul guvern este „conștient de angajamentele sale europene și internaționale".

  Cabinetul care urmează să fie format săptămâna viitoare va fi compus din reprezentanți ai partidelor Liga și Mişcarea 5 stele, care au câștigat mai mult de jumătate din voturi la alegerile legislative de pe 4 martie.

  Programul acestora include diminuarea taxelor, creșterea cheltuielilor publice și reducerea numărului de cereri de azil. De asemenea, venirea lor la putere ar putea marca o ruptură de Bruxelles, deși au renunțat la intenția de a organiza un referendum cu privire la menținerea Italiei în zona euro.

  „Suntem fericiți și sperăm că nimeni nu va sta în calea activităţii guvernului pe care poporul italian îl așteaptă de atât de mult timp", a declarat Matteo Salvini, liderul Ligii.

  Anterior, candidatura lui Conte a fost pusă la îndoială, președintele italian exprimându-și îngrijorarea cu privire la lipsa de experiență politică a avocatului de 53 de ani.

  Partidul Democrat, care a suferit un eșec zdrobitor la alegerile din martie, și-a afirmat „opoziția fermă" față de acest guvern, pe care l-a descris ca fiind „de extrema dreaptă".

  Tematic

  Italia nu recunoaște “căsătoriile” homosexuale încheiate în afara țării
  Economia României, controlată de Germania, Franța și Italia
  Un candidat la funcția de premier al Italiei vrea anularea sancțiunilor antirusești
  Liderul “Ligii Nordului” vrea o apropiere a Italiei de Rusia
  Tagurile:
  reforme rapide, prim-ministru, Italia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei