05:19 14 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  President Donald Trump speaks during a meeting with South Korean President Moon Jae-In in the Oval Office of the White House, Tuesday, May 22, 2018, in Washington

  Trump confirmă summitul cu Kim pe 12 iunie - Phenianul vrea denuclearizare

  © AP Photo / Evan Vucci
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (215)
  7910

  Președintele american Donald Trump a restabilit summit-ul planificat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, spunând vineri reporterilor din fața Casei Albe, "cred că vom avea o relație și va începe pe 12 iunie."

  BUCUREȘTI, 2 iun — Sputnik. "Cred că probabil va fi un proces de succes, în cele din urmă un succes", a declarat Trump reporterilor pe peluza Casei Albe, după ce s-a întâlnit cu un înalt oficial nord-coreean în Biroul Oval.

  Potrivit președintelui SUA, el nu dorește să mai folosească termenul de "presiune maximă" privind poziția Washingtonului față de Coreea de Nord. Trump a mai spus, răspunzând la întrebări, că transformarea Coreei de Nord a fost posibilă cu Kim rămânând la putere.

  În același timp, Trump a spus că nu i-a plăcut întâlnirea pe care a avut-o ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu liderul nord-coreean, care a avut loc în această săptămână, dar a adăugat că ar putea fi un lucru pozitiv.

  "Nu mi-a plăcut, dar ar putea fi și foarte pozitiv", a declarat Trump reporterilor. "Nu mi-a plăcut întâlnirea rusă. Am spus: "Care este scopul?", dar ar putea fi o întâlnire pozitivă".

  La începutul zilei de ieri, trimisul nord-coreean Kim Yong Chol a sosit la Casa Albă pentru a transmite o scrisoare de la liderul nord-coreean către Trump.

  Trump a mai spus că nu intenționează să introducă noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, decât dacă va exista o defalcare a discuțiilor programate.

  Săptămâna trecută, Trump a anulat brusc summit-ul planificat cu Kim, programat să aibă loc pe 12 iunie în Singapore, citând comentariile ostile ale Phenianului. În același timp, însă, Trump a subliniat că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Kim "într-o zi".

  Cu toate acestea, Washingtonul și Phenianul au continuat pregătirile pentru summitul istoric, care ar putea fi concentrat pe denuclearizare, precum și pe aducerea păcii în Peninsula Coreeană. Coreea de Nord a continuat să își facă cunoscută dorința pentru convorbiri, iar Trump a confirmat acum că partea SUA intenționează să se întâlnească așa cum a fost planificat.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (215)

  Tematic

  Lavrov s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Phenian, l-a invitat la Moscova (VIDEO)
  Rusia speră că summitul Trump-Kim nu se va transforma într-o ”sarabandă a ultimaturilor”
  Destinația - Singapore! SUA trimit o echipă însărcinată cu pregătirea summitului Trump-Kim
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei