09:01 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Billets de dollars et yuans

  Război comercial: China pune ultimatum SUA

  © REUTERS / Thomas White
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  36440

  Beijingul a avertizat Washingtonul că tranzacțiile comerciale sino-americane nu vor mai avea niciun efect dacă SUA va introduce noi măsuri restrictive asupra bunurilor chinezești. Potrivit autorităților chineze, liberul schimb răspunde intereselor tuturor țărilor.

  BUCUREŞTI, 3 iun — Sputnik. Acordurile dintre Washington și Beijing asupra comerţului şi schimburilor îşi vor pierde valabilitatea în cazul în care SUA vor introduce noi măsuri restrictive, inclusiv vamale, a afirmat ministrul chinez al comerțului într-un comunicat.

  Beijingul a calificat, de asemenea, concesiile reciproce și renunțarea la războiul comercial ca precondiții pentru încheierea de noi acorduri.

  "Poziţia părţii chineze rămâne consecventă. Pentru a răspunde cererii crescânde a consumatorilor și pentru a asigura creșterea economică, China este gata să crească importurile din toate țările, inclusiv Statele Unite. Aceasta răspunde intereselor popoarelor țărilor noastre, precum și celor din întreaga lume", se arată în declarație.

  O nouă rundă de negocieri comerciale care implică secretarul de comerț al Statelor Unite Wilbur Ross și vicepremierul chinez Liu He a început duminică la Beijing.

  Aceste discuții au avut loc pe fondul unei noi escaladări a conflictului comercial dintre cele două țări. Casa Alba va anunța pe 15 iunie lista bunurilor pe care se va impune tariful de 25%. Potrivit Ministerului chinez al Comerțului, această măsură contravine acordurilor anterioare.

  La sfârșitul negocierilor sino-chineze din 17 și 18 mai, Statele Unite și China au ajuns la un acord privind reducerea deficitului comercial. S-a raportat că China ar spori achiziționarea de bunuri și servicii din SUA, în special în domeniul energiei și al produselor agricole.  Știrile Zilei