09:29 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  59021

  Președintele italian şi-a trădat poporul, încălcând principiile democratice. Italia, în pragul unui posibil referendum cu privire la moneda euro.

  BUCUREŞTI, 4 iun — Sputnik, Doina Crainic. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi-a trădat poporul, încălcând principiile democrației și respingându-l pe ministrul Finanțelor nominalizat de coaliția populistă care a câştigat alegerile, lucru care a declanşat o criză constituțională și a adus Italia în pragul unor posibile noi alegeri, care ar putea fi reprezentate de un referendum cu privire la moneda euro, a spus, într-o emisiune la Sputnik International, analistul politic Andrew Korybko.

  Mișcarea de stângă „Cinci stele" și cea de dreapta Lega Nord au câștigat împreună peste jumătate din voturi în urma recentelor alegeri, care au avut loc în martie, și, cu toate că vin din zone opuse ale spectrului politic, acești foști rivali anti-establishment și-au unit forțele, nominalizându-l pe Giuseppe Conte drept noul prim-ministru al Italiei.

  Totuşi, propunerea lui Conte de numire în funcţia de ministru al Finanțelor a lui Paolo Savona — care, într-o înregistrare, critică moneda euro și spune că Italia ar trebui să aibă un „Plan B" în cazul în care moneda comună eșuează — a fost respinsă de președintele Italiei, care a ales în locul lui Savona un fost oficial al FMI, Carlo Cottarelli, ca prim-ministru interimar.

  Intervenția președintelui, care a respins dreptul majorităţii populiste aleasă de ţară de a forma guvernul, a determinat solicitări de punere sub acuzare a acestuia şi a aruncat Italia într-o altă criză politică, o criză care ar putea ajunge să fie cea mai gravă din UE după Brexit, potrivit analistului.

  Liderul Lega Nord, Matteo Salvini, a declarat că „Astăzi Italia nu este liberă. Este ocupată financiar de germani, francezi și eurocracți", sugerând că liderii UE au făcut presiuni asupra lui Mattarella să respingă alegerea exprimată de populişti pentru ministrul de Finanțe, din teama că acesta ar putea scoate Italia din Zona euro.

  Intervenția antidemocratică și probabil chiar anticonstituțională a președintelui a declanșat indignare la nivel național și a adus ţara în pragul unor eventuale alegeri anticipate, despre care mulți analiști prezic că ar putea fi un referendum privind renunţarea la euro.

  Italia este a treia mare economie din zona euro după Germania și Franța și este, de asemenea, cea mai mare țară europeană în care populiștii au ajuns la putere, aşadar, ceea ce se întâmplă în acest stat mediteranean are efecte continentale care ar putea deveni foarte ușor globale. O victorie a eurocracților ar consolida sistemul condus de germani, în timp ce populiștii ar putea determina reforme profunde în blocul comunitar dacă vor ajunge pe poziţii de vârf în această luptă politică, ceea ce ar putea avea efecte pe toate planurile, de la criza imigranților până la războiul comercial al lui Trump și chiar relațiile cu Rusia.

  Tematic

  Cizma italiană lovește Europa în fund: primul guvern anti-sistem din nucleul dur al UE!
  OFICIAL - Fostul director FMI, Carlo Cottarelli, noul premier interimar al Italiei
  Tagurile:
  candidatură, respingere, Consecințe, Paolo Savona, Sergio Mattarella, Italia

  Știrile Zilei