10:27 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11420

  Germania nu mai poate trece sub tăcere divergențele existente cu SUA și îi reproșează Washingtonului că tratează alte țări “de pe o poziție de superioritate”.

  BUCUREȘTI, 8 iun — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat că țara sa nu poate trece sub tăcere divergențele existente cu SUA.

  "Ne obișnuisem cu gândul că ne putem bizui pe acordurile existente. Lucrurile s-au schimbat radical", a spus el într-un interviu oferit publicației Suddeutsche Zeitung.

  Șeful diplomației germane a mai adăugat că "SUA rămâne a fi partenerul nostru principal în afara frontierelor Europei", însă există divergențe pe care nu le mai putem trece sub tăcere.

  Potrivit lui Maas, ieșirea Washingtonului din acordul climatic, din acordul nuclear cu Iranul și introducerea taxelor de import reprezintă niște decizii unilaterale care dăunează Europei. Totodată, el a subliniat că Trump procedează în acest fel "într-un mod conștient".

  De asemenea, Maas a criticat liderul american de promovarea unei politici prin care SUA este plasată pe o poziție de superioritate față de alte țări.

  "Nimic din toate acestea nu vor face lumea mai sigură, mai pașnică", a adăugat ministrul.

  În contextul înrăutățirii relațiilor cu Washingtonul, Maas a îndemnat statele europene la o cooperare mai strânsă, salutând ideea înființării unui consiliu european de securitate.

  "Avem nevoie de niște schimbări pentru a fi mai eficienți și pentru fi capabili să reacționăm mai bine și mai rapid", a menționat el.

  Tematic

  Merkel pledează pentru un dialog cu Rusia
  Trandafirii lui Putin pentru Angela Merkel: Ipoteza ocultă și contraargumentul
  Presa germană: buchetul oferit de Putin lui Merkel – o jignire
  Merkel, acționată în judecată. Se dorește demiterea ei
  Tagurile:
  divergente, ministrul afacerilor externe, Heiko Maas, Donald Trump, Washington, SUA, Germania

  Știrile Zilei