04:29 12 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.93
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16820

  Summit-ul G7 începe oficial vineri în provincia canadiană Quebec și va dura până sâmbătă. Preşedintele SUA, Donald Trump, a spus ce aşteptări are de la întrunire.

  BUCUREŞTI, 8 iun — Sputnik, Doina Crainic. Este posibil ca președintele american Donald Trump să se retragă devreme de la summit pentru a zbura spre Singapore (unde urmează să se întâlnească cu liderul nord-coreean), fără a mai participa la sesiunea cu privire la schimbările climatice.

  În 2017, Rusia și-a anunțat retragerea permanentă din G8, astfel că grupul a fost revenit la formatul G7.

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat un răspuns la afirmaţia lui Trump privind participarea Moscovei la summitul celor 7 state puternic dezvoltate.

  „Rusia se concentrează asupra celorlalte formate, în afară de G7", a declarat purtătorul de cuvânt.

  Comentariul vine în urma declarației făcute de președintele american în drumul său către summitul din Canada.

  „De ce avem o întrunire fără Rusia? Aş recomanda — și asta depinde de ei —, dar Rusia ar trebui să fie la întrunire. Ei ar trebui să lase Rusia să revină pentru că ar trebui să avem Rusia la masa negocierilor", a spus Trump.

  Înainte de întrunirea țărilor din G7, președintele Trump a dezvăluit că așteaptă ca tensiunile la nivel comercial să se mențină ridicate pe fondul disputelor care continuă cu privire la tarifele impuse de Washington la oțel și aluminiu.

  Trump şi-a exprimat pe Twitter așteptările cu privire la întrunire.

  „Aștept cu nerăbdare să soluţionăm problemele legate de negocierile comerciale neoneste cu țările G-7. Dacă nu se va întâmpla, vom ieși chiar mai bine!", a scris preşedintele american.

  ​În unul dintre mesajele postate pe Twitter cu privire la reuniune, Trump s-a referit încă o dată la „practicile comerciale neloiale", care afectează Statele Unite, după cum a precizat el.

  „Mă îndrept spre Canada și G-7 pentru discuții care se vor axa în mare parte asupra practicilor comerciale neloiate practicate de mult timp în dauna Statelor Unite. De acolo plec la Singapore, pentru discuţii cu Coreea de Nord în legătură cu denuclearizarea. Nu voi mai vorbi o vreme despre falsa vânătoare de vrăjitoare împotriva Rusiei!", a mai scris Donald Trump pe Twitter.

  Tematic

  Rusia speră că summitul Trump-Kim nu se va transforma într-o ”sarabandă a ultimaturilor”
  Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul
  Trump s-a răzgândit să aplice noi sancțiuni Rusiei, cotația rublei a crescut
  Amenințările lui Trump pe Twitter au îmbogățit bugetul Rusiei - mass-media
  Merkel și Trump sunt îngrijorați de noile arme ale Rusiei
  Tagurile:
  reacție, declarație, revenire, G7, Dmitri Peskov, Donald Trump, Rusia, SUA

  Știrile Zilei