14:14 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)
  87 0 0

  Agenția centrală de știri din Coreea de Nord confirmă presupunerile făcute anterior că întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un se va axa pe crearea unor mecanisme de menținere a unei păci permanente și o denuclearizare totală a peninsulei Coreene.

  BUCUREȘTI, 11 iun — Sputnik. Presa de la Phenian confirmă faptul că liderii Coreei de Nord și SUA se vor focusa în timpul discuțiilor din Singapore pe mecanismele de menținere a unei păci permanente și denuclearizarea peninsulei coreene. Phenianul speră că acesta va fi un nou început în relațiile cu SUA, transmite rt.com, cu referire la agenția nord-coreeană KCNA.

  Punctele cheie de pe agenda mult așteptatei întâlniri între Kim Jong-un și Donald Trump au fost dezvăluite luni de către agenția centrală de știri a Coreei de Nord — KCNA.

  Cum era de așteptat, cei doi lideri vor discuta despre problema denuclearizării, un concept care riscă să devină principalul obstacol în progresul dialogului diplomatic. Informația confirmă presupunerile făcute anterior că se lucrează asupra unui acord de pace permanentă, iar KCNA afirmă că "problema construcției unei păci permanente și durabile" în peninsulă va reprezenta una din priorități în cadrul negocierilor între cei doi lideri.

  În ultima lună presa a scris că președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-ar putea alătura negocierilor între Kim și Trump, în cazul în care summitul din Singapore va avea success. Anterior, Moon a propus organizarea unei întrevederi trilaterale pentru a pune capă format războiului coreean. Chiar dacă s-a pus capăt ostilităților printr-un armistițiu semnat în 1953, deocamdată nu a fost semnat niciun tratat de pace între cele două Corei.

  Pe lângă deblocarea negocierilor în privința armelor nucleare, Phenianul analizează și oportunitatea dezvoltării relațiilor bilaterale SUA-Coreea de Nord "și alte probleme de interes comun într-o epocă a schimbărilor", scrie KCNA, adăugând că „delegațiile vor împărtăși viziuni largi și profunde asupra problemei stabilirii unor noi relații între Coreea de Nord și SUA".

  Agenția a dezvăluit că liderul nord-coreea a zburat cu un avion chinez, prevăzut pentru „uz personal", fiind însoțit de o serie de oficiali, inclusiv de sora lui, Kim Yo-jong, care o influență majoră.

  În timp ce ambele părți reiterează necesitatea unei denuclearizări complete a peninsulei Coreea, Kim afirmă că va fi gata să renunțe la armele sale doar în cazul în care va avea garanții de securitate. Anterior Trump a încercat să-l asigure pe liderul Coreei de Nord că nu va încerca să-i răstoarne regimul, transformând țara într-o nouă Libie.

  „El va rămâne acolo, el își va conduce țara, țara lui va fi foarte bogată", a spus Trump în luna mai, notând că Libia "a fost un model aparte", care nu este aplicabil în cazul dat. În schimbul unor garanții și securitate și un eventual ajutor economic, Trump a cerut distrugerea "completă, verificabilă și ireversibilă" a tuturor armelor nucleare ale Coreei de Nord.

  Cu toate acestea, potrivit lui Moon, Kim rămâne sceptic în ceea ce privește promisiunile liderului american.

  "Președintele Kim nu este sigur dacă poate avea încrederea că SUA va pune capăt ositilităților și va garanta stabilitatea regimului lui", a declarat președintele Coreei de Sud după întâlnirea pe care a avut-o cu Kim în luna mai.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)

  Tematic

  Trump a sosit în Singapore, unde urmează să discute cu Kim Jong-un (VIDEO)
  Întrevederea Donald Trump - Kim Jong-un va costa 20 milioane dolari
  Moment istoric: Kim Jong-un a sosit în Singapore pentru a se întâlni cu Trump
  Putin: Vom contribui ca summitul Trump - Kim Jong-un să se desfășoare cu succes
  Trump confirmă summitul cu Kim pe 12 iunie - Phenianul vrea denuclearizare
  Lavrov s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Phenian, l-a invitat la Moscova (VIDEO)
  Rusia speră că summitul Trump-Kim nu se va transforma într-o ”sarabandă a ultimaturilor”
  Destinația - Singapore! SUA trimit o echipă însărcinată cu pregătirea summitului Trump-Kim
  Kim Jong-un: Cu Trump, nu se știe, dar cu Moon Jae-in, bucuros să mă întâlnesc
  Tagurile:
  denuclearizare, KCNA, summit, armele nucleare, negocieri, Kim Jong-un, Donald Trump, Singapore, Coreea de Nord, SUA


  Știrile Zilei