08:13 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  18010

  Organul executiv al UE mai poate întreprinde o singură încercare de a încheia disputa între Varșovia și Bruxelles pe subiectul reformei în justiție, a declarat șeful cancelariei președintelui polonez, Krzysztof Szczerski.

  BUCUREȘTI, 18 iun — Sputnik. Comisia Europeană are o ultimă șansă de identificare a unei soluții reciproc avantajoasă în disputa cu Polonia pe subiectul reformei în justiție, a declarat șeful cancelariei președintelui polonez, Krzysztof Szczerski.

  Luni, adjunctul președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans va avea o întrevedere la Varșovia c prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki în problema justiției.

  "E o ultimă șansă pentru Frans Timmermans de a pune capă disensiunilor cu Polonia pe principiul "win-win". Are o singură încercare, însă trebuie să dea dovadă de voință, luând în considerare, printre altele, corecțiile aduse reformei în justiție de către partea poloneză. Sperăm la o izbândă pentru ambele părți", a declarat Szczerski, fiind citat de agenția RAR.

  Acesta a atras atenția că oricare alt scenariu, în afara unui acord reciproc avantajos în ceea ce privește justiția în Polonia, reprezintă „o variantă 0:1", care „vine în contradicție cu ideile Uniunii Europene.

  "Misiunea Comisiei Europene, așa cum spun tratatele, presupune acțiuni în interesul și bunăstarea întregii comunități", a specificat Szczerski, adăugând că o continuare a confruntării „va înseamna o lipsă de credibilitate față de mandatul Comisiei Europene".

  În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o procedură care ar putea avea ca finalitate sancționarea Poloniei prin lipsirea de dreptul de vot în Consiliul European: aceasta a înaintat un proiect de lege, pornind de la articolul 7 al acordului UE, constatând existența în Polonia a unei amenințări grave pentru statul de drept. Comisia Europeană este gata să-și revizuiască proiectul în cazul în care Polonia va soluționa problema reformei în justiție în decurs de trei luni. Executivul european consideră că cele 13 legi adoptate de autoritățile poloneze în cadrul reformei în justiției, contravin principiilor supremației legii și reprezintă o pârghie control politic asupra justiției. Comisia Europeană a expediat Varșoviei patru recomandări, îndemnând la ralierea legislației la normele Uniunii Europene.

  Ulterior, într-un document prezentat de raportorul special al ONU pentru problema independenței judecătorilor și avocaților, Diego Garcia-Sayan, se spune că reforma justiției din Polonia limitează independența instanțelor de judecată.

  Tematic

  Ungaria și Polonia se opun UE: noi decidem cine intră în țara noastră!
  Polonia despre disputa cu UE asupra justiției: nu vrem o soluție rapidă, ci una onestă
  Dăncilă, mai periculoasă decât Polonia și Ungaria - poate compromite Bruxelles-ul
  Dragnea apără Polonia: sancțiunile nu contribuie la coeziunea UE
  Situaţia din DNA „pune la zid" România, lângă Polonia şi Ungaria
  Polonia a negociat micșorarea de două ori a prețului pentru „Patriot”
  Polonia a interzis simbolurile naționaliștilor ucraineni
  Donald Tusk: Polonia ar putea organiza un referendum pentru ieșirea din UE
  În Polonia a apărut un registru public al pedofililor și violatorilor
  Polonia declanșează un război împotriva totalitarismului ideologic în UE
  Tagurile:
  reforma justiției, Comisia Europeană, Krzysztof Szczerski, Frans Timmermans, Varșovia, Bruxelles, Polonia, Uniunea Europeană

  Știrile Zilei