05:44 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley

  SUA vor să renunțe la orice colaborare cu Human Rights Watch

  © REUTERS / Mike Segar
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  6520

  Washingtonul amenință să rupă orice colaborare cu organizațiile care militează pentru drepturile omului, pe care le acuză că ar face front comun cu Rusia și China.

  BUCUREȘTI, 21 iun — Sputnik. SUA ar putea renunțat la orice colaborare cu organizația internațională care militează pentru respectarea drepturilor omului, "Human Rights Watch", precum și cu alte grupuri care nu susțin reformarea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului propusă de Washington. O scrisoare în care se aduce la cunoștință această intenție a fost expediată pe adresa HRW de către reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley.

  "Trebuie să știți că eforturile voastre de a bloca negocierile (legate de reforma Consiliului ONU pentru Drepturile Omului — n.r.) și împiedicarea reformei reprezintă unul din motivele retragerii SUA din Consiliu", se spune în scrisoarea, de copia căreia dispune și agenția RIA Novosti.

  Haley a subliniat că acum un an a expus liniile directoare ale reformei consiliului: "îmbunătățirea calității componenței Consiliului" și eradicarea oricărei "agende părtinitoare anti-israiliene". Luna trecută, SUA au trimis spre examinare unui grup mic de state un proiect de rezoluție "cu privire la consolidarea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului".

  "Până în prezent nu am primit de la niciun stat vreo propunere în scris de introducere a unor modificări. Unicele documente recepționate sunt adresările Rusiei și Chinei, precum și scrisorile comune (din partea a 18 organizații pentru apărarea drepturilor omului — n.r.), care se adresează statelor-membre cu o singură cerere — să se pronunțe împotriva rezoluției noastre și să excludă document de pe ordinea de zi", scrie Haley.

  În acest fel, potrivit ei, HRW „s-a plasat de partea Rusiei și Chinei, împotriva SUA în materie de drepturi ale omului".

  "SUA continuă să fie liderul în lupta pentru respectarea drepturilor tuturor oamenilor și a atragerii atenției comunității internaționale asupra crimelor în masă. Suntem dispuși să conlucrăm cu organizațiile internaționale care împărtășesc obiectivele noastre, însă nu și cu organizațiile care le subminează", a conchis reprezentatul permanent al SUA la ONU.

  După ce SUA și-au anunțat retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, organizația "Human Rights Watch" a calificat drept unilaterală politica Washingtonului în acest domeniu și a atras atenția asupra faptului că "Trump este preocupat doar de protejarea Israelului".

  De asemenea, HRW a răspuns și la criticile aduse de SUA.

  "În loc să transforme organizațiile care militează pentru drepturile omului în niște țapi ispășitori, administrația lui Trump ar trebui să mediteze asupra propriei strategii greșite. A acuza pe alții de propriile tale erori — e ceva caracteristic pentru guvernele care încalcă drepturile omului", a declarat directorul organizației, Kenneth Roth.

  "Se știe că Nikki Haley amenința să facă o listă a celor care nu o susțin în ONU. Totuși, nu ne așteptam că ea va viza și organizațiile neguvernamentale", se spune în declarația directului HRW.

  Tematic

  MAE al Rusiei: SUA dau dovadă de lipsă de respect față de ONU
  Scandalul momentului! SUA se retrag din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
  Se pune de un nou episod „sufrageria" la Reprezentanţa Permanentă a României de la ONU?
  Masacrul din Gaza. Erdogan: ONU este incapabilă să rezolve probleme globale
  Putin: Noi atacuri în pofida Cartei ONU vor induce haos
  ONU: Rusia califică politica SUA și a aliaților lor drept ”huliganism”
  Ambasadorul rus la ONU, declarație șocantă despre un război între Rusia şi SUA
  ONU: Rusia cheamă SUA să nu se implice într-o aventură militară în Siria
  Reprezentantul SUA la ONU: nu vom fi niciodată prieteni cu Rusia
  Rusia convoacă Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu cazul Skripal
  ONU avertizează: „Milioane de români vor dispărea"
  Rusia cheamă Damascul și Ankara la calm, iar ONU - la stoparea ofensivei turce
  Tagurile:
  organizațiile neguvernamentale, Drepturile omului, ONG, Human Rights Watch, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ONU, Nikki Haley, Israel, China, Rusia, SUA


  Știrile Zilei