22:56 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  20330

  Un purtător de cuvânt al guvernului turc a anunțat duminică că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales cu 52,8% din voturi.

  BUCUREŞTI, 24 iun — Sputnik. Comentând victoria sa, Erdogan a declarat duminică că guvernul său va continua să răspundă celor care amenință Turcia prin intermediul organizațiilor teroriste. El a cerut țării sale să se concentreze asupra viitorului după alegeri și și-a reînnoit determinarea de a îmbunătăți drepturile și libertățile în țară.

  Funcționarul a cerut ca realegerea acestuia să fie un mandat public și că nu va exista "nicio întoarcere" pe calea economică pe care el și partidul său AKP de guvernământ le-a elaborat pentru țară.

  "Oamenii noștri ne-au dat sarcina de a îndeplini funcțiile prezidențiale și executive", a spus el într-un discurs scurt la Istanbul, informează Reuters. "Sper că nimeni nu va încerca să arunce o umbră asupra rezultatelor și să dăuneze democrației pentru a-și ascunde propriul eșec".

  Deși 95,1% din voturi au fost numărate potrivit TVS, principalul partid de opoziție al Turciei a cerut ca rezultatul să nu fie anunţat duminică seara, întrucât e prea devreme.

  Bulent Tezcan, purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziție CHP a declarat, într-o conferință de presă, că voturile din cele mai mari orașe nu au fost încă numărate și a prezis că alegerile vor intra într-o a doua rundă. El a a spus că se bazează pe datele proprii ale partidului său, care au arătat că doar 39% din voturi au fost numărate și că procentul de vot al lui Erdogan era de doar 51,7% în acel moment.

  Alegerile au fost inițial programate pentru noiembrie 2019, dar au fost mutate pentru iunie de către Erdogan însuși. Alegerile preliminare au fost cruciale pentru punerea în aplicare a noii constituții introduse după un referendum din aprilie 2017.

  Erdogan a servit în cea mai înaltă funcție politică din Turcia începând din 2014, fiind și prim-ministru în perioada 2003-2014. Este fondatorul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Pe 15 iulie 2016, militarii turci au încercat să-l înlăture pe Erdogan, dar lovitura de stat a fost suprimată și au fost urmate curățările pe scară largă în rândurile civile și militare. Guvernul lui Erdogan a acuzat un cleric musulman, Fethullah Guelen, exilat și care trăieşte în SUA.

  Știrile Zilei