06:06 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Refugiați sirieni

  "UE pierde controlul": Austria va fi aspră privind migranții în timpul președinției UE

  © AFP 2019 / Fabio Bucciarelli
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9010

  Viena, căreia îi vine rândul să preia președinția UE la 1 iulie, a pregătit un set de propuneri pentru o politică de migrație mai strictă. Aceasta include crearea de tabere pentru migranții salvați în Marea Mediterană și un nou sistem de protecție mai bun, ceea ce face ca solicitanții de azil să depună cererile înainte de a intra în bloc.

  BUCUREȘTI, 26 iun — Sputnik. Guvernul austriac a pregătit un document pentru dezbateri în cadrul reuniunii din iulie a oficialilor din domeniul securității interne, lovind "slăbiciunile fundamentale" ale frontierelor UE și ale politicii anterioare privind migrația, potrivit Financial Times.

  "Criza migrației din 2015 și consecințele acesteia au lăsat pe mulți oameni cu impresia că elitele politice și UE ca un tot întreg au pierdut controlul asupra situației", se arată în documentul citat de ziarul englez.

  Nicio atitudine anti-libertate

  Sursa citată subliniază necesitatea de a aborda afluxul de tineri needucați din teritorii "caracterizate de atitudini religioase patriarhale, anti-libertate și/sau înapoiate".

  "Mulți dintre aceștia sunt în mod special susceptibili de adeziune la ideologiile care sunt ostile față de libertate și/sau sunt predispuse la crimă", se spune în ziar.

  Oficialii austrieci, care au elaborat documentul, subliniază încercările eșuate de integrare a "persoanelor care au ajuns ilegal", deoarece unii resping principiul vieții în societățile libere sau au probleme serioase și avertizează că situația se poate agrava pentru mulți ani.

  "După cum a demonstrat experiența cu imigrația din regiuni "caracterizate de atitudini religioase patriarhale, anti-libertate și/sau înapoiate", problemele legate de integrare, siguranță și securitate pot chiar să crească semnificativ în mai multe generații", se mai precizează în document.

  Tabere de migranți în afara UE

  Pentru a împiedica scenariile nefavorabile, documentul a subliniat o serie de propuneri de eliminare a "deficiențelor fundamentale" descrise, la frontierele externe ale blocului, în primul rând crearea "unui nou sistem de protecție mai bun, pe baza căruia nici o cerere de azil nu este depusă pe teritoriul UE", astfel încât migranții din Siria, Afganistan și țările africane ar trebui să solicite azil înainte de a intra în Europa.

  Documentul sugerează, de asemenea, trimiterea celor cărora le-au fost respinse cererile de azil în centre speciale din afara teritoriului blocului comunitar. Propunerea a fost deja prezentată de cancelarul austriac Sebastian Kurz, care pledează pentru un curs ferm în politica privind refugiații.

  În plus, documentul propune construcția de tabere în nordul Africii pentru migranții salvați în Marea Mediterană, propunere deja discutată la nivelul UE și apreciată la Roma. Italia rămâne principala poartă pentru migranții care traversează marea, deși noul guvern a adoptat o poziție mai fermă în ceea ce privește migrația și a respins mai multe nave de caritate cu sute de persoane aflate la bord care au fost salvate din Marea Mediterană.

  Tematic

  Referendum în Austria pentru ieşirea ţării din UE
  Austria îi plătește pe migranți că să plece din țară. Vezi cu cați euro
  Austria solicită o nouă prelungire a controalelor de urgență la frontierele UE
  Șeful MAE al Austriei se pronunță pentru lichidarea grădinițelor musulmane
  Tagurile:
  propuneri, lacune, Frontiere, migrație, securitate internă, reuniune, UE, Austria


  Știrile Zilei