08:26 21 August 2019
În direct
 • EUR19.64
 • USD17.72
 • RUB0.27
 • RON4.15
 • UAH0.70
  Porumbei

  Porumbeii spioni: China lansează dronele-pasăre - FOTO

  © Sputnik / Виталий Аньков
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  25510

  Chinezii au proiectat drone-spion care pot fi confundate cu porumbeii. Sunt dotate cu camere, senzori GPS și sisteme de comunicații prin satelit.

  BUCUREŞTI, 25 iun — Sputnik, Doina Crainic. Aceste dispozitive sunt considerate promițătoare și au fost lansate în zona de graniţă dintre Mongolia, Rusia și Kazahstan.

  Autoritățile chineze au lansat drone de tip porumbel în cinci provincii. Aceste drone-pasăre pot zbura în stoluri.

  ​Se relatează că tehnologia poate păcăli chiar sisteme radar avansate. Astfel, un stol de păsări poate ascunde drone de supraveghere de înaltă tehnologie care vă pot filma fiecare mișcare, scrie South China Morning Post.

  „Porumbeii"-spion au fost lansaţi şi în regiunea autonomă Xinjiang Uyghur din vestul Chinei, unde locuieşte o populație predominant musulmană uygur. Regiunea a preocupat mult timp guvernul chinez din cauza sentimentelor separatiste.

  Dronele, dotate cu camere de înaltă definiție și o antena GPS, își flutură aripile, mimând mișcările unor păsări reale cu o precizie aproape perfectă. Mai mult, se pot amesteca cu un stol real de păsări, fără a fi observate de acestea. Totuşi, nu pot acoperi distanțe mari, funcţionând pe o durată de 30 de minute, la viteze de până la 40 km/h.

  Dispozitivele au fost dezvoltate de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Politehnică din Xian, care au efectuat mai mult de 2.000 de zboruri de testare.

  China nu este prima țară care dezvoltă drone-păsări. În 2011, compania germană Festo a dezvoltat drona SmartBird. Aceasta nu a fost comercializată, dar o altă pasăre bionică, proiectată de francezi, este disponibilă spre vânzare. Însă, spre deosebire de „porumbeii" chinezi, nu există vreun indiciu că aceste drone vor fi folosite şi de militari.

  Tematic

  Cartea Guinness, comletată: Show de lumini cu participarea a 1374 de drone. VIDEO
  Rușii au dezvoltat o armă și o “cupolă invizibilă” împotriva dronelor
  NOU: Contrabandă cu drona peste Prut (VIDEO)
  Noi detalii șoc privind atacul cu drone asupra bazelor ruse din Siria
  Micul război aerian al Lituaniei: grănicerii au dreptul să tragă în drone
  Tagurile:
  imitare porumbei, Spionaj, drone, China


  Știrile Zilei