21:56 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Galerie subterană

  SUA: Războaiele stelelor, războaiele subterane...

  © AFP 2019 / JANEK SKARZYNSKI
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  139 0 0

  În viitorul apropiat, luptele vor fi purtate în mediul urban, înțesat de sisteme subterane de comunicație, consideră militarii americani, motiv pentru care SUA vor investi peste jumătate de miliard de dolari în pregătirea soldaților în vederea unor operațiuni în subsol.

  BUCUREȘTI, 28 iun — Sputnik. Pentagonul va cheltui peste 500 milioane dolari pentru instruirea soldaților în perspectiva desfășurării unor lupte subterane, scrie The Times.

  Luând în considerare pericolele unor confruntări cu Coreea de Nord sau Rusia, comandamentul armatei americane a decis să revadă echipamentul și antrenamentele necesare unor operațiuni miltiare specifice. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că pentru realizarea unor acțiuni eficiente în tunelurile și coridoarele subterane soldații trebuie să fie instruiți să acționeze în întuneric, în condițiile în care echipamentul de comunicare nu funcționează, aerul este irespirabil iar protecția în fața focurilor de arme ale inamicilor lipsește.

  La sfârșitul anului trecut, armata SUA a purces la realizarea unui program de antrenamente și instruire a 26 dintre cele 31 de unități de luptă, în vederea operabilității în sistemele de tuneluri subterane ale marilor orașe.

  Mai mult decât atât, SUA lucrează asupra unor modificări la doctrina militară. În opinia strategilor, aceasta trebuie să ia în calcul faptul că tot mai multe conflicte vor fi purtate în marile orașe precum Seul sau capitalele statelor baltice. În luna noiembrie, a fost publicat un manual „de utilizare imediată" care oferă instrucțiuni detaliate pentru astfel de operațiuni.

  În trecut, misiunile subterane erau încredințate exclusiv unor trupe de elită, însă situația s-a schimba după războaiele din Irak și Afganistan, unde soldații erau nevoiți să lupte în mediul urban și în tuneluri. Luptătorii Statului Islamic au creat rețele de galerii subterane pentru apărarea orașelor cucerite în Irak și Siria, menționează autorul articolului.

  Acum atenția SUA este îndreptată spre Coreea de Nord. Potrivit noului material didactic destinat militarilor americani, Coreea de Nord este capabilă să reloce până la 30 mii de persoane pe oră cu ajutorul unor galerii subterane aflate sub frontiera cu Coreea de Sud.

  În afară de aceasta, americanii bănuiesc că Phenianul dispune nu doar de amplasamente nucleare subterane, dar și de o bază aeriană, construită în interiorul unui munte, scrie The Times.

  Tematic

  Armata americană a pierdut războiul cu obezitatea
  Armata Română se pregătește de război
  Soldații s-au luat la bătaie în timpul unor exerciții militare în Germania
  Țara care face exerciții militare și cu NATO, și cu Rusia: “Suntem neutri”
  Moscova stă cu ochii pe exercițiile militare la care participă România
  Exercițiile militare din Transnistria produc la București armăsari din țânțari
  Tagurile:
  tuneluri subterane, The Times, Războaie, Pentagon, Coreea de Nord, SUA


  Știrile Zilei