08:58 14 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (503)
  11110

  Decizia SUA de a aloca fonduri suplimentare organizației „Căștile Albe” pune sub semnul întrebării sinceritatea Washingtonului în intenția declarativă de a eradica terorismul și de a pune capăt crizei din Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

  BUCUREȘTI, 28 iun — Sputnik. Pe 14 iunie, Departamentul de Stat a anunțat că Washingtonul va aloca din buget 6,6 milioane de dolari pentru activitatea organizației "Căștile Albe", acuzată de mai multă lume de desfășurarea unui război informațional împotriva guvernului Siriei și mecanismelor ONU din Siria.

  „În același timp, decizia luată de administrația SUA de alocare a sumei suplimentare de 6,6 milioane de dolari pentru finanțarea așa-numitelor „Căști Albe" din Siria ne determină să punem la îndoială sinceritatea Washingtonului de a combate terorismul, de a reglementa și stabiliza situația din Siria", a declarat Zaharova în cadrul unui briefing săptămânal.

  "De fapt, SUA și coaliția pe care o conduc, continuă să acorde tot sprijinul provocatorilor, care acționează în coordonare cu teroriștii", a adăugat ea.

  Scopul declarat al organizației „Căștile Albe" este apărarea populației civile din Siria, aceasta poziționându-se drept una neutră din punct de vedere politic și străină de orice acțiuni militare. În ultimii ani, în internet au fost publicate mai multe secvențe video în care oamenii în căști able salvează copii de sub ruine.

  Totodată, au apărut și imagini în care reprezentanții acestei organizații regizează operațiuni de salvare, aplică machiaj persoanelor prezentate drept "victime", le dictează ce trebuie să spună. Mai mult decât atât, jurnaliștii sirieni au prezentat un șir de materiale în care salvatorii „Căștilor Albe" sunt surprinși purtând haine militare și cu arme în mână.

  Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei au calificat activitatea "Căștilor Albe" drept un element al unei campanii informaționale de proporții care își propune să compromită autoritățile siriene. La rândul său, președintele Bashar al-Assad a opinat că membrii organizației "Căștile Albe" sunt, în realitate, susținători ai grupării teroriste "Al Qaeda".

  Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei, Igor Konașenkov, a anunțat că potrivit unor informații recepționate prin mai multe canale, Armata Liberă Siria și forțele speciale ale SUA pregătesc o provocare cu utilizarea armelor chimice în Deir ez-Zor.

  Șeful rețelei siriene a organizațiilor pentru drepturile omului (cu sediu la Damasc), Ahmad Kazem-zade, a declarat agenției RIA Novosti că nu exclude că o parte a resurselor financiare alocate de SUA ar putea fi direcționate spre pregătirea unor provocări despre care atenționase Ministerul Apărării al Rusiei. Totuși, în opinia lui Kazem, cel mai probabil, „Căștile Albe" vor pregăti o nouă înscenare în Al Tanf sau în tabăra de refugiați Er Rukban de la frontiera siriano-iordană.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (503)

  Tematic

  Fondator Pink Floyd: ”Căștile albe” fac propagandă în favoarea teroriștilor
  Moscova a prezentat probe: atacul chimic din Siria a fost o înscenare
  Moscova: Se pregătesc noi provocări cu arme chimice în Siria
  Assad: Am fost aproape de un conflict între Rusia și SUA în Siria
  Patru militari ruși, uciși în Siria
  Descoperite în Siria: Arme NATO şi alte dotări ale insurgenţilor
  Siria a doborât jumătate din rachetele lansate de Israel noaptea trecută
  Rusia și Israel se conduc, în Siria, după principiul ”deconflictizării”
  Lavrov: SUA pregătește combatanți pentru continuarea luptelor în Siria
  Tagurile:
  Căștile albe, Ahmad Kazem-zade, Maria Zaharova, Deir ez-Zor, Washington, SUA, Siria


  Știrile Zilei