13:06 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  5111

  Trump intenționează să propună Congresului un proiect de lege care va permite SUA să ignore principiile fundamentale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

  BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik. Administrația lui Donald Trump intenționează să înainteze în Congres un proiect de lege care ar permite Washingtonului să ignore cerințele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), anunță portalul Axios, care a obținut versiunea draft a proiectului.

  În cazul în care va fi adoptat, documentul va oferi președintelui american dreptul de a introduce tarife vamale la mărfuri de import în mod unilateral, fără aprobarea congresului. De asemenea, legea va permite ignorarea principiilor fundamentale ale OMC.

  O sursă din cadrul congresui a menționat că adoptarea acestui proiect ar echivala cu ieșirea SUA din organizație.

  Anterior, portalul Axios a mai scris, cu referință la surse apropiate de președintele SUA, că liderul american ar fi spus de câteva ori funcționarilor de la Casa Albă că ar dori ca țara să părăsească OMC. Cu toate acestea, ministrul Finanțelor al SUA, Steven Mnuchin, a infirmat aceste informații.

  Ulterior, Trump a declarat că nu intenționează să renunțe la calitatea de membru al organizației, însă a subliniat că atitudinea acestea față de SUA trebuie să fie una mai onestă.

  În martie, Statele Unite au introdus tarife vamale pentru oțel și aluminiu (25, respectiv, 10 la sută), măsură care a înrăutățit relațiile cu partenerii din Europa și Asia. Washingtonul a acuzat statele UE și membrii OMC, care au introdus restricții pentru mărfurile americane, de ignorarea regulilor organizației.

  Reprezentantul SUA pentru comerț, Robert Lighthizer, afirmă că tarifele vamale americane sunt legale, întrucât sunt îndreptate spre asigurarea securității naționale, fapt prevăzut și de normele OMC.

  Tematic

  Trump aruncă sistemul global în aer! Vrea să retragă SUA din OMC
  Rusia a atacat SUA la OMC, alăturându-se UE, Chinei și Indiei
  Rusia este îngrijorată de diminuare rolului OMC
  Trump despre UE: “Ne fac tot felul de chestii neplăcute”
  “Dezbină și stăpânește”. De ce Trump divizează Europa?
  Tagurile:
  Axios, Congres, Proiect de lege, OMC, Organizația Mondială a Comerțului, Donald Trump, SUA


  Știrile Zilei